Política 08/12/2019

Choy nega la inactivitat del punt jove d'Ordino

Dolsa aposta pel retorn de les tradicions a la parròquia, MovemOrdino les vol emprar com a reclam per als turistes i Terceravia vol recuperar la fira del bestiar de tardor

M. P.
3 min
Els candidats d'En Comú per Ordino al darrera de l'edifici de L'Estudi. / M. P.

Ordino"El punt jove no ha deixat de funcionar mai i està en ple servei". Amb aquestes paraules, la número dos de la llista d'En Comú per Ordino, Eva Choy, ha contradit les afirmacions d'aquest dissabte del número cinc de la candidatura de MovemOrdino, Eric Urigüen, on lamentava que aquest punt portava tancat des de fa tres mesos i no hi havia cap alternativa prevista. Choy ha posat en relleu que "la nostra candidatura aposta molt pel jovent i pels infants", posant com a exemple l'edifici sociocultural L'Estudi que el comú va inaugurar l'any passat i que, des d'aleshores, "està funcionant molt bé".

La candidata ha explicat que en el programa dissenyat per la seva formació també s'aposta per l'educador de carrer, "que serà una figura clau per donar resposta al jovent i mirar quines són les seves necessitats" per, finalment, "mirar de fer un lligam entre ells i el comú". En aquest sentit, l'aspirant a cònsol menor ha manifestat que "sempre estem atents a les demandes que hi ha i mirem de posar mitjans a tot el que ens demanen" i, la voluntat, és seguir en la mateixa línia si finalment es fan amb el consolat.

Aposta pel retorn de les tradicions

Coincidint amb la celebració d'aquest diumenge de la representació de la cacera de l'Ossa d'Ordino, el candidat de la llista de X'Ordino, Enric Dolsa, ha advocat pel retorn a la parròquia de les tradicions que amb el pas del temps s'han anat perdent. Tot i això, ha celebrat que el comú hagi recuperat esdeveniments com és l'Ossa i els contrabandistes, ja que també és una manera d'involucrar els joves. Un dels aspectes que sí que ha criticat el cap de llista ha estat que la representació d'aquest migdia s'hagi fet als jardins de Casa d'Areny-Plandolit perquè tradicionalment "sempre s'ha fet a la plaça parroquial d'Ordino el 26 de desembre".

Pel que fa al jovent, Dolsa ha manifestat que "un dels problemes que tenen és que vàries vegades els han canviat la ubicació" de l'espai jove i, per aquest motiu, des de X'Ordino s'aposta per traslladar-los a l'edifici La Font, tot just al costat de la gent gran, "perquè participin i es compaginin entre els uns i els altres".

Recuperació de la fira del bestiar

La candidatura de Terceravia + Independents d'Ordino ha anunciat que recuperarà la fira del bestiar de tardor. "Ha de ser un motor per l'economia de la nostra parròquia, donant importància a l'agricultura i ramaderia, així com per aportar visitants a Ordino i recuperar les nostres tradicions", ha explicat el número tres de la llista, David Drets.

Una altra proposta per dinamitzar econòmicament el sector primari rau a incentivar la recuperació de la ramaderia ovina i caprina "amb un doble objectiu, mantenir els nostres boscos i també potenciar el sector primari", ha assegurat Drets.

Finalment, el candidat de la llista ordinenca ha remarcat la importància d'acostar el sector primari a les noves generacions. "Per això, trobarem sinergies per acostar la canalla a l'agricultura i la ramaderia, ja que és una part molt important de la nostra parròquia i volem que la coneguin i la visquin de primera mà", ha afegit.

Reclam turístic gràcies a les tradicions

La candidatura de MovemOrdino vol potenciar les sinergies entre les diferents associacions i entitats culturals i refermar així les tradicions culturals de la parròquia, ja que aquestes poden ser un bon "reclam cultural i turístic", ha defensat la candidata a cònsol major, Sandra Tudó. En aquest punt, ha afegit que també es treballarà per "recuperar-ne algunes de perdudes", com poden ser el Ball de l'Olla o la Passió.

Però en l'àmbit cultural, el projecte de MovemOrdino és més ambiciós. "El nostre ADN és el referent cultural de la parròquia", ha reiterat Tudó. Així doncs, ha assegurat que "es treballarà colze a colze" amb el Govern per recuperar un dels referents culturals més emblemàtics d'Ordino, com és Casa Rossell. En "aquest patrimoni magnífic", com l'ha valorat la cap de llista, s'hi podria fer el Museu Nacional, ha exemplificat.

D'altra banda, la candidatura planteja fer fires, mercats i activitats diverses durant els caps de setmana i per a totes les edats com a elements dinamitzadors. Així mateix, aposta per "condicionar" l'ACCO perquè pugui acollir esdeveniments i espectacles "de més envergadura" i no només de petit format.

stats