Política 22/07/2019

El Cirque du Soleil abandonarà l'aparcament del Parc Central

S'ha fixat la tardor com a data límit per decidir la continuïtat de l'espectacle

M. P. / T. N.
4 min
Part de l'executiu visita la casa de colònies Aina. / M. P. (ANA)

CanilloL'espectacle del Cirque du Soleil no es tornarà a ubicar a l'aparcament del Parc Central d'Andorra la Vella en pròximes edicions, si és que l'executiu finalment li acaba donant continuïtat. En el marc del tradicional dinar del Govern a la casa de colònies Aina, a Canillo, la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha confirmat les paraules de la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, quan ha declarat que "l'espectacle no pot seguir en l'emplaçament actual" a causa de la finalització del conveni conjunt entre la corporació i l'executiu aquest 2019. Tot i això, Canals ha posat de manifest que "ens han ofert una alternativa que s'està valorant" i, per aquest motiu, ja s'estan mantenint reunions amb Marsol "per escoltar la seva proposta" i decidir la ubicació final de l'espectacle que arribi al Principat.

En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, que ha estat l'encarregat de presidir la comitiva governamental a Aina, s'ha referit a la possible implementació del recinte multifuncional com a "una infraestructura interessant que pot aportar i pot servir per ubicar determinats esdeveniments" com és el cas del Cirque du Soleil. A més, "pot anar en la línia de diversificar la nostra oferta turística" i permetre, per exemple, la celebració de concerts o "esdeveniments que en certa forma pugui atreure turistes". Tot i això, Espot ha indicat que abans de decidir posar en marxa el projecte "s'han d'analitzar els pros i els contres, les implicacions econòmiques que això pot comportar i els retorns de finançament", ja que "no tirarem endavant cap projecte sense el convenciment que pot prosperar".

D'altra banda, Canals ha fet balanç de l'esdeveniment malgrat que encara quedi una setmana perquè finalitzi. "Estem amb els objectius assolits", ha dit, tot fent referència a xifres que estan "en la línia de l'any passat". Per finalitzar, la titular de Turisme s'ha fixat la tardor com a data límit per decidir si finalment Andorra continuarà apostant pel Cirque du Soleil o, en canvi, es treballarà per apropar al Principat algun altre espectacle de renom.

Tasca del Govern

El cap de l’executiu ha avançat que aquest dimecres es reunirà amb el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, per fer-li extensiu el document consensuat entre els grups parlamentaris que donen suport al Govern, i ha afirmat que farà el mateix, durant les propers setmanes amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

Quan al pacte d’estat de la sostenibilitat de les pensions ha argumentat que s’està treballant de manera paral·lela a l’estudi actuarial que prepara la CASS per formalitzar l’entesa. També hi ha sinergies i ja s’han fet reunions amb els grups de l’oposició per donar curs al tercer pacte d’estat, el de salut pública. “Ja fa setmanes que hi treballem i no esperem que s’esgotin els 100 dies de gràcia”, ha resumit Espot.

El ràfting de Sant Julià, només durant la festa major

"Els cònsols van sol·licitar al Govern l'aportació d'aigua –per part de FEDA– per a una activitat que es feia durant la festa major". Amb aquestes paraules, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha assegurat que l'activitat del ràfting que impulsarà Sant Julià de Lòria per a la festa major de la parròquia no anirà més enllà i, per tant, no es tracta de cap prova pilot, tal com es va assegurar des del comú lauredià. Segons Calvó, la sol·licitud reflectia que es volia fer baixar barques pel riu com a una activitat més i, en aquest cas, FEDA "ha respost favorablement". A banda, la titular de Medi Ambient ha recordat que en el cas concret que es vulgui desenvolupar una activitat que tingui més continuïtat en el temps, "la formalització ha de ser d'una altra manera" i que impliqui altres condicionants, que res tenen a veure amb els que s'han presentat ara.

D'altra banda, Calvó ha anunciat que el projecte de construcció d'una tirolina a Sant Julià ja està en mans del departament tècnic, que estan duent a terme l'estudi d'impacte ambientat on analitzaran les característiques del giny. Pel que fa a les passarel·les penjants sobre la vall de Montaup i la vall del Riu, a Canillo, el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha afirmat que des del comú els van explicar el projecte però "formalment no ha entrat" i, per tant, els ministeris implicats no l'han pogut estudiar.

Pel que fa a la Proposta de resolució de reconeixement de la crisi climàtica i la declaració per part d'Andorra com a estat d'emergència climàtica i ecològica que han presentat aquest dilluns les formacions de DA, L'A i CC, Calvó ha fet una valoració positiva, ja que aquest fet demostra que les formacions "es volen implicar". Com a novetat, a més, la ministra ha anunciat que es proposarà als joves integrants del moviment Fridays for Future formar part d'una comissió consultiva per tal de treballar en aquesta línia.

A l'espera dels informes sobre l'heliport

Torres ha recordat que l'executiu encara roman a l'espera de rebre els últims informes pel que fa a la viabilitat de l'heliport "perquè s'havien de fer uns ajustaments". Un cop el ministeri d'Ordenament Territorial ja disposi dels documents, el ministre ha confirmat que "com que ja ens vam comprometre durant la campanya electoral" el que es farà serà reunir-se "amb la plataforma que hi ha contra l'heliport per explica'ls-hi tot el projecte i consensuar al màxim aquesta infraestructura perquè tothom s'hi senti còmode". Així, ha declarat que aquests informes "es podran tenir ben aviat".

stats