Política 05/12/2019

Els ciutadans andorrans podran viatjar a Rússia sense visat

Està previst que el conveni sigui vigent al llarg de l’any 2020

Agència Ana
2 min
aria Ubach amb Sergei Lavrov, amb qui ha signat el conveni amb Rússia. / SFG

Andorra la VellaLa ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, participa en el 26è consell de ministres d’Afers Exteriors dels 57 estats participants de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), que se celebra aquest dijous i divendres a Bratislava, Eslovàquia. Aquest consell és l’òrgan decisori de l’OSCE i és una plataforma perquè els ministres puguin debatre sobre seguretat des de diferents punts de vista, com ara política, econòmica o mediambiental. Ubach ha mantingut una reunió bilateral amb el seu homòleg rus, Sergei Lavrov, en una trobada en la qual han signat un conveni perquè, una vegada entri en vigor, els ciutadans amb nacionalitat andorrana no necessitin visat turístic per entrar a Rússia. El conveni primer ha de passar tots els tràmits interns a cadascun dels països, i previsiblement, entrarà en funcionament al llarg de l’any 2020.

Durant la sessió plenària que s’ha celebrat aquest dijous, la ministra ha volgut subratllar el ferm compromís d’Andorra amb el multilateralisme a través de la cooperació, el dret i la diplomàcia, que són els instruments rectors del país en les seves relacions exteriors i en els organismes internacionals. Precisament, Ubach s’ha referit a la importància del diàleg i la responsabilitat perquè el multilateralisme sigui eficaç i inclusiu. En aquest sentit, ha posat èmfasi en la necessitat d’alinear el treball de l’OSCE amb l’Agenda 2030 per poder abordar millor els reptes que afecten la societat i, a més, dur a terme accions concretes a escala local, amb l’objectiu de garantir el desenvolupament sostenible i inclusiu sense deixar ningú enrere. De la mateixa manera, des d’Andorra s’han recolzat els treballs de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa.

La titular d’Afers Exteriors també ha destacat la importància de desenvolupar polítiques de participació dels joves, tant dins dels organismes internacionals com en l’àmbit nacional. Pel que fa a la dimensió econòmica i mediambiental, ha mostrat el seu suport als treballs per avançar en la digitalització i incloure la qüestió del canvi climàtic en l’agenda de l’OSCE, tenint en compte el seu vincle amb la seguretat.

D’altra banda, Ubach ha reiterat que la innovació és clau per al desenvolupament sostenible i ha informat que, precisament, la innovació per al desenvolupament sostenible forma part del lema de la Secretaria Pro Tempore d’Andorra en la Cimera Iberoamericana de caps d’Estats i govern que acollirà el país el novembre del 2020.

Reunions bilaterals

Ubach també s’ha trobat amb la secretària d’Estat d’Afers Exteriors de Croàcia, Zdravka Busic, per tractar l’estat de les negociacions de l’acord d’associació entre Andorra i la UE, ja que Croàcia ostentarà la presidència del Consell d’Europa durant el primer trimestre del 2020. La mateixa temàtica ha centrat la reunió amb el ministre d’Afers Exteriors i Comerç d’Irlanda, Simon Carbey.

Finalment, Ubach ha mantingut una trobada amb el titular d’Afers Exteriors d’Eslovàquia, Miroslav Lajčák, i amb el de la República Txeca, Tomas Petricek, per parlar sobre qüestions bilaterals per reforçar la cooperació entre els països.

stats