Política 25/03/2019

Clavera defensa l'autodeterminació de Catalunya

El candidat d'UPA lamenta la situació del presos polítics

Ara Andorra
3 min
Alfons Clavera enganxa els cartells de la seva candidatura a Escaldes-Engordany. / MARC R. FORT

Andorra la VellaEl candidat d'Unió pel Progrés d'Andorra (UPA) a les eleccions al Consell General, Alfons Clavera, creu que "no és normal" que hi hagi dirigents independentistes catalans a la presó "per raons polítiques". A més, afirma que és molt probable que si el cas arriba a instàncies europees, el Tribunal Europeu de Drets Humans la faci "cessar" de manera "immediata".

En una entrevista a l'ACN, el també advocat de l'Institut de Drets Humans d'Andorra considera que s'ha de reconèixer el dret a l'autodeterminació, ja que aquest està recollit per les Nacions Unides i l'estat espanyol ha signat tots els protocols de la institució, amb la qual cosa, ha dit, els tractats internacionals estan per sobre de la llei interna i són d'obligat compliment.

Clavera considera que l'actuació de l'Espanya pel que fa a la situació política que viu Catalunya "no és correcta" i que s'ha de respectar la democràcia. En aquest sentit, afegeix que "el dret a votar no pot estar penalitzat", motiu pel qual el partit que encapçala, Unió pel Progrés d'Andorra (UPA), se solidaritza amb els presos polítics, sobre els quals creu que s'està vulnerant el seu dret polític.

No obstant això, el candidat d'UPA assegura que des d'Andorra no es pot "interferir" en tractar-se, diu, de "qüestions internes". A més, creu que cal mantenir-se "respectuosos" davant aquesta situació, tot i ser partidaris que aquesta s'abordi de forma pacífica i negociada. Sobre el dret de l'autodeterminació, Clavera ha dit que l'estat espanyol l'hauria de reconèixer "explícitament" des del moment en què va signar tots els protocols de l'ONU, on està recollit. Per aquest motiu, considera que s'ha de donar compliment als tractats internacionals i no hi pot haver "traves".

Demòcrates "al marge"

Per la seva banda, des de Demòcrates, formació que ara governa al país, el seu cap de llista, Xavier Espot, deixa clar que el Principat no es pot "immiscuir" en aquesta situació i, per tant, es mantenen "al marge". També ha destacat els vincles "estrets" que hi ha amb Catalunya i les "excel·lents" relacions que manté "d'estat a estat" amb Espanya. En el mateix sentit es pronuncia el candidat de Liberals d'Andorra (L'A), Jordi Gallardo, que també explica que des del Principat es veu la situació política catalana amb "preocupació i respecte". En aquest sentit, defensa que "per la via del diàleg tot és possible" i que cal arribar a un consens per arribar a una solució "pactada".

Mentrestant, el cap de llista del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, afirma que estan "molt atents a la situació" per "la proximitat, els sentiments i la relació existent", encara que aclareix que la seva postura és la del "principi de no ingerència". A més, creu que l'escenari postelectoral del 28A i dels comicis municipals serà "important" i confia que es pugui trobar una via d'acord. Per la seva banda, el seu homòleg a la formació de Progressistes-SDP, Josep Roig, diu que aquest conflicte afecta Andorra i desitja que es pugui resoldre aviat i també deixa clar que el Principat no ha d'entrar en aquesta qüestió.

D'altra banda, el candidat de terceravia, Josep Pintat, també valora la situació política catalana amb "molta prudència i reserva" i explica que arran de la crisi del 2008 han sorgit "populismes" i "extremismes" i que en la gestió per sortir d'aquesta situació econòmica s'han buscat "sortides fora de to". Finalment, el cap de llista d'Andorra Sobirana (AS), Eusebi Nomen, ha declinat fer cap tipus de valoració sobre el tema, al·legant que no és una qüestió d'Andorra.

stats