Política 09/12/2019

En Comú per Andorra la Vella oferirà al Govern un terreny per al multifuncional

El PS proposa una aplicació per incidir en la neteja de la parròquia i Terceravia, espais a l'aire lliure per al jovent

M. F.
4 min
Els candidats a cònsols major i menor d'En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié , amb el número 11, Adrià Espineta. / M. F.

Andorra la VellaEn Comú per Andorra la Vella vol que es tiri endavant un espai multifuncional per encabir-hi espectacles, fires o d’altres activitats i, per aquesta raó, si tornen a governar, es comprometen a cedir al Govern un terreny perquè tiri endavant aquesta infraestructura. Així ho ha explicat la candidata a cònsol major, Conxita Marsol, que ha afegit que fins i tot podrien “anar més enllà” i implicar-se econòmicament perquè aquest espai es materialitzi.

“Com a país turístic que som, necessitem el multifuncional, no podem continuar amb la precarietat d’haver d’utilitzar aparcaments” per ubicar-hi envelats per fer activitats com la del Cirque du Soleil, ha assegurat Marsol, afegint que aquest espai ha d’anar a la capital “com a centre d’activitats del país”. Per poder construir el multifuncional, el comú pot posar a l’abast del Govern, ha assegurat , “dues o tres opcions” de terrenys aconseguits “gràcies a la bona gestió” de l’actual majoria. Així, un seria el que hi ha tot just al davant del Govern, un altre a la Margineda i fins i tot hi hauria l’opció de fer-lo a la zona de Fener Bulevard.

La candidata d’En Comú per Andorra la Vella ha manifestat que estan disposats a parlar de qualsevol d’aquestes opcions sense que tinguin, a priori, cap “preferència”. Així, Marsol ha detallat que si s’opta pel terreny que hi ha davant del Govern seria “un lloc molt atractiu” tant perquè és cèntric per arribar-hi a peu com pel fet que al voltant hi ha 2.000 places d’aparcament. En canvi, si s’opta per la Margineda, on el comú disposa d’un terreny de 8.000 metres quadrats, també seria interessant, ha dit, per “desenvolupar aquella zona”. “Estem obert a qualsevol opció i serem proactius, no podem continuar tancant aparcaments”, ha refermat la cap de llista de la coalició.

En aquest sentit, si cal invertir ho faran, tot i que ha emfasitzat que l’esforç “més important” l’ha de fer l’executiu. L'actual cònsol major també ha reiterat que l'any que ve el Cirque du Soleil s'hauria de fer en un altra ubicació diferent a la de l'aparcament del Parc Central i que per aquest motiu s'han posat sobre la taula diferents alternatives.

Si per construir el multifuncional s’optés pel terreny de davant del Govern, Marsol ha afirmat que seria possible encabir-hi també l’estació de sortida del telefèric al Carroi i ha recordat que es tracta d’un terreny valorat en 21 milions d’euros que la corporació actual ha obtingut gràcies a una cessió anticipada del propietari. Si no es fes aquest multifuncional en aquest punt, ha afegit, la voluntat d’En Comú és tirar endavant “de seguida” l’ampliació del vial Doctor Vilanova, per potenciar “una de les entrades a la parròquia” afavorint l’arribada de visitants a la part alta de Meritxell i el Centre Històric.

Minideixalleries

D’altra banda, el candidat a cònsol menor de la formació, David Astrié, ha destacat que la voluntat és fer minidexalleries a gairebé tots els aparcaments de la parròquia, com els que ja s’han instal·lat al Parc Central i al pàrquing Valira, ja que ha destacat que cada vegada hi ha “una major consciència” dels ciutadans envers el reciclatge i cal que el comú “hi doni resposta”. També ha anunciat que properament s’obrirà una altra d’aquestes instal·lacions a l’aparcament a tocar de Pyrénées i que la intenció és que a banda dels aparcaments, cada barri pugui disposar d’una d’aquestes deixalleries per tenir-los “tots coberts”.

Neteja i residus

També sobre medi ambient ha parlat la candidatura del Partit Socialdemòcrata+Indepedendents. “Aquests anys, a nivell de neteja i residus, hem trobat situacions preocupants”, ha afirmat el candidat a cònsol menor per la parròquia d’Andorra la Vella, Sergi González, que ha assegurat que aquesta és una de les qüestions que “preocupa bastant a la ciutadania”. La candidatura del Partit Socialdemòcrata+Independents d’Andorra la Vella proposa una doble via de solució: d’una banda, la gestió d’incidències a través de l’aplicació que permetrà als ciutadans informar-ne de manera ràpida i senzilla i, de l’altra, l’estudi, amb la concessionària de la recollida selectiva, de la quantitat i ubicació dels contenidors.

Amb l’aplicació, qualsevol resident de la parròquia “podrà manifestar les incidències”, i amb aquestes, des del comú es podran dissenyar diferents protocols d’actuació segons “el nivell de gravetat perquè el servei de neteja i higiene pugui actuar el més ràpid possible”, ha exposat González. El número 2 de la llista socialdemòcrata ha assenyalat que "no es tenen, ni es poden tenir" prou treballadors com per abraçar tota la parròquia “però sí 22.500 residents que poden veure quins problemes tenim, i per tant marcar una planificació coherent d’actuació”. “Dins la política de planificació, coherència i eficàcia, creiem que aquest sistema ens ajudarà molt”, ha afegit.

Una altra línia d’actuació, han afegit, passa per la gestió dels residus. “Quan es van fer els contenidors soterrats no es va calcular el volum a nivell de persones que viuen a la zona”, ha denunciat González, posant l’exemple dels contenidors situats a l’avinguda Príncep Benlloch, i del "sobrecost d’uns 6.000 euros" que ha implicat amb l’ampliació del contracte. Així, s’ha compromès a reunir-se amb la concessionària del servei per analitzar conjuntament el que s’ha fet i com s’està fent, per així determinar “quins plans d’actuació s'han de portar a terme perquè el ciutadà no es trobi amb contenidors plens i que no hi hagi una bona recollida”, ha manifestat el número dos de la llista socialdemòcrata. Aquest anàlisi revisarà quants contenidors hi ha, si són suficients, si són els adequats i si estan ben ubicats segons les necessitats dels ciutadans.

Activitats a l'aire lliure

La candidatura Terceravia + Independents ha explicat que si guanyen les eleccions construiran instal·lacions perquè el jovent pugui portar a terme activitats a l’aire lliure, com un parc d’skate, també per a patinets, pistes obertes de bàsquet i un rocòdrom.

La candidatura preveu que la instal·lació d’aquests espais pugui ser al centre de parròquia. Alícia Nieto ha assegurat que "treballarem conjuntament amb el jovent i amb la seva opinió i col·laboració dinamitzarem la parròquia”.

stats