Política 04/12/2018

Els comuns col·laboraran per millorar el control de l'aigua

A hores d'ara es tracta tan sols d'un "esborrany" que es troba a l'espera d'aprovar-se

Agència Ana
2 min
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaEls representants dels comuns de les set parròquies s'han reunit aquest dimarts per fer un seguiment dels temes d'actualitat que més preocupen a la ciutadania. El ministre de Salut, Carles Álvarez, que ha comparegut davant dels cònsols, ha explicat les modificacions necessàries que s'han de fer al reglament per millorar el control de l'aigua, en el qual s'haurà de fer un seguiment que suposarà "una primera millora". Durant la roda de premsa posterior, el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha confirmat que "el tema de l'aigua preocupa" i espera que amb aquesta regulació no hi hagi més "ensurts" al voltant d'aquest aspecte. Tot i això, a hores d'ara es tracta tan sols d'un "esborrany" i es troba a l'espera d'aprovar-se. El cònsol també ha informat que "es canviaran les freqüències de control" per tal de tenir una fiabilitat més alta i s'ha estimat un període de tres anys per "adaptar-se" a aquestes modificacions.

Cal recordar que el mes d'abril es va detectar un brot de gastroenteritis a Catalunya que provenia de la línia de producció de la planta d'Arinsal, que envasava garrafes d'aigua de l'empresa Eden. Aquest fet va provocar que s'hagués de clausurar la línia de producció de les garrafes destinades a aquesta empresa. En aquest sentit, Vila ha revelat que "la voluntat del ministeri és fer controls més adequats", que es regularitzaran mitjançant les adaptacions que marca Europa i que "obliga a canviar alguns punts". Per tant, ha destacat la importància de dur a terme aquests controls "abans d'arribar al servei humà".

D'altra banda, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha donat a conèixer que cinc empreses opten a gestionar el cens caní a partir de mostres d'ADN. L'adjudicació final es triarà a la pròxima trobada mensual de mandataris locals que tindrà lloc al gener a Sant Julià. A més, Marsol ha confirmat que els comuns col·laboraran en una campanya de seguretat viària que posarà en marxa l'Automòbil Club d'Andorra (ACA) durant el 2019 i el 2020 amb l'objectiu de reduir a zero la xifra de víctimes mortals a la carretera. Els més vulnerables en aquest sentit són els motoristes, sobre els quals se centrarà l'entitat. Per un altre costat, també ha estat present el secretari general de l'ACA, Antoni Sasplugas, que ha proposat als comuns accions per fer més segurs els passos de vianants, amb mesures com l'aplicació d'una pintura menys lliscant.

Pel que fa al turisme, s'ha concretat que cada comú aportarà 12.000 euros al Congrés de Turisme de Neu i Muntanya del 2020 que se celebrarà a Canillo. L'esdeveniment comptarà amb un pressupost total de 175.000 euros. A més, els comuns també han mostrat una plena col·laboració en els actes de la final de la Copa del món d'esquí alpí que se celebrarà al març a Grandvalira-Soldeu. Vila ha posat en relleu que aquest esdeveniment col·locarà a Andorra "al mapa de les estacions d'esquí" suposant un escenari molt favorable per al sector del turisme i del comerç.

stats