Els comuns entren a formar part de la comissió interministerial d’habitatge

La setmana vinent es realitzarà la primera reunió per acordar la metodologia per detectar el nombre exacte de pisos buits que hi ha al país

Una de les problemàtiques que té actualment el Govern sobre la taula és la falta de pisos de lloguer. Un afer que no només preocupa a l’executiu, ja que els comuns també veuen com s’acosta la temporada d’hivern i amb ella arriben els temporers. És per això, que la reunió de cònsols, celebrada aquest dimarts al matí al comú d’Ordino, ha rebut la visita del cap de Govern, Toni Marí. La trobada ha servit perquè Martí hagi traslladat a tots els cònsols la necessitat de col·laborar i treballar conjuntament per fer front a la falta de pisos de lloguer que actualment pateix el país. D’aquesta manera, el màxim dirigent de l’executiu ha emplaçat els cònsols a formar part de comissió interministerial d’habitatge. 

Segons ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró, tots els comuns han vist amb bons ulls la proposta i han decidit que destinaran una representació dels comuns a la comissió. La setmana vinent es reunirà la comissió i la idea és establir una metodologia de treball perquè cada comú esbrini quina és la quantitat exacta de pisos buits que hi ha a cada parròquia. “S’ha parlat d’entre 3.000 i 4.000 habitatges buits en total, però ningú no pot justificar aquesta xifra”, ha explicat Baró. 

Per aconseguir aquest objectiu, una de les metodologies que s’està estudiant és la de creuar dades entre els comuns i les empreses de subministrament elèctric, d’aigua o telèfon. “Si el comptador no es mou, possiblement vol dir que aquell pis està buit”, ha exemplificat Baró. També, en aquesta recerca, es buscaran aquells pisos que estan destinats a la venda i estan buits i potser es podrien destinar a lloguer. Un cop fet aquest pas, la comissió haurà de decidir quines són les accions a curt i llarg termini per incentivar els propietaris dels pisos perquè els posin al mercat de lloguer. 

Andorra, el primer país en tenir totes les parròquies amigues de la infància 

La reunió de cònsols també ha comptat amb la presència de la directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, que ha explicat que el Principat serà el primer país del món en tenir totes les parròquies adherides al projecte 'Ciutats amigues de la infància'. És quelcom que s’haurà d’anar renovant cada dos anys per anar mantenir aquest certificat que atorga Unicef. “D’acord que som petits geogràficament, però justament aquesta dimensió ens dona avantatges per dur a terme aquests tipus de projectes i defensar-los”, ha explicat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés.