Parròquies
Política28/09/2021

Els comuns volen establir un sistema de recollida dels residus urbans conjunt a tot el país

També recorden que el Govern disposa fins aquest dimecres per respondre al procés administratiu per les transferències del 2017

A. S. (ANA)

La Massana Els comuns volen anar tots en la mateixa línia i arribar a establir una metodologia de recollida de residus urbans conjunta a tot el país. Així ho han assegurat durant la reunió de cònsols després que des del Govern se'ls hagin presentat els treballs del nou pla de residus que anirà del 2021 al 2035. Aquest nou pla servirà per adaptar-se als nous estàndards i normatives europees i implicarà una millora de la qualitat del servei de recollida dels residus urbans així com una reducció d'aquests, tal com ha informat la cònsol major de la Massana, Olga Molné, qui ha actuat de portaveu conjuntament amb la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. D'altra banda, des dels comuns també s'ha recordat que aquest dimecres finalitza el termini perquè el Govern respongui al recurs administratiu que van presentar les set corporacions per les transferències del 2017. En cas de no respondre, serà considerat silenci administratiu, ha comentat Molné, reiterant que l'executiu sempre acostuma a respondre. "En funció de la resposta es decidirà com continuarem amb el procediment" però si no hi hagués resposta, s'aniria a Batllia, ha declarat.

En la reunió de cònsols, també han participat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; el secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell; i la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer. En la seva intervenció, han explicat el nou pla de residus així com les noves directrius europees que estableixen uns objectius de reciclatge de residus urbans diferents. Les noves normatives especifiquen que els països han d'unificar els sistemes i establir una nova metodologia de càlcul concreta.

Cargando
No hay anuncios

Molné ha explicat que l'objectiu del nou pla és que l'any 2035 es recicli el 65% dels residus urbans i que aquests també es redueixin en un 10%. Dins d'aquest objectiu final, s'han establert diferents terminis. Així, pel 2024, els comuns hauran de reciclar la matèria orgànica, i l'any 2025 s'ha fixat poder arribar al 55% de reciclatge dels residus urbans, reciclant també el tèxtil, els domèstics perillosos i tots els envasos plàstics. De cara al 2030, l'objectiu del pla estableix reciclar el 60% dels residus urbans i també reduir en un 50% el malbaratament alimentari.

Dins d'aquest nou sistema, Marsol ha recordat que des de la parròquia d'Andorra la Vella han posat en marxa una prova pilot de la recollida porta a porta que tindrà una durada de tres mesos. En la mateixa línia, Molné ha comentat que aquesta iniciativa de la capital els servirà per veure si funciona i poder decidir en quines zones aplicar-la. També ha assegurat que els contractes vigents es mantindran fins al seu venciment i quan es llenci el nou concurs "el farem després d'haver reflexionat" sobre aquest nou sistema de recollida. Cal recordar que fins al moment, els diferents comuns tenen concursos i adjudicacions separades i "ara serà el moment de treballar per anar tots plegats", ha indicat Marsol.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, els cònsols també han renovat la certificació de les parròquies amigues de la infància amb Unicef. De fet, l'ONG ha presentat el nou logotip del consell d'infants que es va fer a través d'un concurs. A més, com a novetat d'aquest curs, cada parròquia firmarà els plans d'actuació amb Unicef. "Signarem aquest memoràndum amb un apartat general i amb un apartat específic per cada parròquia", han explicat les cònsols, afegint que durant la reunió també s'han destacat els bons resultats dels consells d'infants.

En la reunió també s'ha acordat que Mireia Codina i Magda Mata, siguin les representants dels comuns en la Taula nacional de salut mental. Finalment, respecte a l'ADN caní, els comuns han indicat que les proves es van fent gradualment i han recordat que fins al juny del 2022 aquesta prova seguirà sent subvencionada.

Cargando
No hay anuncios

Telefèric del pic de Carroi

Respecte al telefèric del pic de Carroi, des de la Massana no descarten el projecte, ja que consideren que és d'interès general pel país. Per la seva banda, Marsol ha declarat que la part del projecte d'Andorra la Vella no l'han descartat mai. Tot i així, ha reconegut que la unió fins a pistes potser va ser una mica precipitada. "Potser ara no és el moment, però no tanquem cap porta i ens agradaria continuar tenint aquesta opció sobre la taula", ja que igual es necessita més temps, ha indicat.

Cargando
No hay anuncios

Des d'Andorra la Vella s'ha assegurat que abans de finals d'any hauran de prendre alguna decisió respecte al giny, i la cònsol major de la capital ha avançat que la idea seria tornar a la proposta inicial d'anar fins a Carroi, i després, si interessés, ja es podria fer la segona fase. D'aquesta manera, ha comentat que igual ara no és el millor moment, però ha reiterat que és important que Andorra pugui ser peu de pista algun dia.