Política 22/10/2019

Els cònsols tiraran endavant les ordinacions comunals a la nova llei de funció pública tot i que generi “dubtes”

Marsol ha exposat que no estableix clarament les diferències entre treballadors interins i funcionaris ni fa referència als agents de circulació

T. Navarro
2 min
Un moment de la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts a Andorra la Vella. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa llei de la funció pública encara no és definitiva, ja que dos articles s’han considerat inconstitucionals i l'executiu ha plantejat afegir-hi modificacions. Tot i això, els comuns ja tenen gairebé enllestides les ordinacions comunals. Un dels aspectes que encara queda per perfilar i que genera “dubtes” és la qüestió dels treballadors interins, que la llei equipara als funcionaris “en allò que resulti adequat a la naturalesa de la seva relació”. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha indicat que la voluntat dels cònsols és “regular-ho a través de reglaments”, a l’espera que el Govern faci les modificacions pertinents. Això afectaria, per exemple, el pagament de les pagues extres a la plantilla eventual, que a la capital ronda el centenar de persones, tot i que no incrementaria el pressupost de la corporació perquè, com ha explicat Marsol, “correspondria a la part proporcional”. El termini d’adaptació per als comuns acaba al març de 2020, però esperen tenir-la enllestida en un mes perquè “els cònsols volen aprovar-la abans de marxar”.

L'ordinació no afectaria els agents de circulació, que disposen de la seva pròpia llei. Marsol ha assegurat que, encara que la llei sigui del 2005, "no els afectarà en tot allò que sigui contradictòria", regint-se pel nou codi en accions que no prevegui el primer text. Pel que fa a l'estat de les finances, la cònsol ha assegurat que "molts temes s'han quedat en espera" de cara a les properes eleccions comunals del 15 de desembre. Així, durant la reunió els dirigents de les diferents parròquies han establert la quantia que es destinarà als Jocs dels Petits Estats del 2021.

Una trobada on també hi ha hagut la compareixença de la directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, que ha agraït a les set parròquies el seu interès a mantenir el segell de ciutats amigues dels infants. Amb la intenció de mantenir el distintiu i visibilitzar la feina feta, els cònsols han establert la creació d'un anagrama que s'imprimirà a tots els espais i activitats destinades als nens i nenes. Així mateix, Alberch ha animat a les corporacions a determinar als pressupostos aquelles partides que es destinin a la infància, ja siguin equipaments o activitats culturals, per exemple. Tot seguit s'han presentat les conclusions del projecte Moviment Jove, que en els darrers mesos ha analitzat la situació dels joves del país a través de més de 1.000 qüestionaris i 60 entrevistes a personal d'entitats.

Llei de transparència

"Creiem que hi ha funcions que s'estan duplicant", ha explicat Marsol en relació a la proposta de llei de transparència en la qual estan treballant els grups parlamentaris que donen suport al Govern. La cònsol ha afirmat que, si bé la llei insta als comuns a fer públics convenis o edictes, aquests ja es publiquen al BOPA. Marsol ha parlat de "crear una web més directa per trobar la informació", a banda de dir que els representants dels cònsols estan intercanviant opinions amb els consellers. La cònsol major d'Andorra la Vella també ha deixat clar que "no tindríem cap inconvenient" en fer pública la declaració de béns. La propera reunió de cònsols, la darrera de la legislatura, es durà a terme a Sant Julià de Lòria el pròxim 17 de desembre.

stats