Política 14/05/2019

Constituïda la Fundació privada de la Cimera Iberoamericana

Té per finalitat contribuir a garantir l'organització del conjunt d'actes que el Principat haurà d'organitzar el 2019 i el 2020

Agència Ana
2 min
Reunió per acordar la col·laboració d'Andorra i Espanya en la organització de la Cimera Iberoamericana del 2020. / GOVERN

Andorra la VellaEl Govern en funcions ha aprovat la constitució de la Fundació privada de la Cimera Iberoamericana Andorra 2020 que té per finalitat contribuir a garantir l'organització del conjunt d'actes que el Principat d'Andorra haurà d'organitzar el 2019 i el 2020 en el marc de la Secretaria Pro Tempore de la Cimera Iberoamericana Andorra 2020 (CIBA 2020) gestionada pel ministeri d'Afers Exteriors.

La fundació té per objectiu principal desenvolupar l'organització i la pluralitat d'actes que tindran lloc al Principat d'Andorra amb motiu de la CIBA 2020. Multiplicitat d'actes i esdeveniments que permetran donar a conèixer el país en mercats internacionals com l'iberoamericà, fent-ho a través d'una temàtica com la innovació per al desenvolupament sostenible i tot potenciant el caràcter multicultural. L'organització de la CIBA2020 s'estructura amb diferents gestors i funcions, la Secretaria Pro Tempore, l'Oficina de la Cimera, i el comitè organitzador.

La Secretaria Pro Tempore (SPT) de la cimera està assumida pel ministeri d'Afers Exteriors des que Andorra va ser designat com a país organitzador el novembre passat. Les seves funcions principals són coordinar i fer d'enllaç amb la Secretaria General Iberoamericana i els estats membres per preparar tots els actes i reunions de treball que s'organitzaran durant el bienni 2019 i 2020 i que culminaran en la celebració de la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern a finals del 2020.

La Secretaria Pro Tempore es divideix en dos blocs, la part política representada pels coordinadors nacionals de cada país i la part de cooperació representada pels responsables de cooperació de cada país. Aquestes dues figures ja lideren a hores d'ara totes les reunions tècniques de la Conferència Iberoamericana a fi de redactar els documents finals que s'aprovaran durant la cimera.

L'Oficina de la Cimera (OC), que operarà a través de la fundació, es responsabilitzarà de tota l'operativa de la CIBA2020 pel que fa a la contractació de serveis, l'adequació d'espais físics necessaris per a tots els actes que s'organitzaran a Andorra, el seguiment pressupostari i a la comunicació de la CIBA2020 tant a Andorra com a l'estranger. El patronat de l'OC està presidit pel cap de Govern i el componen diferents ministres del Govern, els cònsols on es duran a terme els actes de la cimera, el president d'Andorra Turisme i el president de la CEA.

El comitè organitzador (CO) és l'òrgan de coordinació de la CIBA2020 i de la resta d'òrgans que formen part de l'estructura organitzativa. Es troba sota el lideratge del coordinador general de la CIBA2020. Està format per persones de l'SPT, de l'OC, i per persones de diferents departaments de Govern, d'Andorra Turisme i d'Actua, i determinarà les tasques necessàries a dur a terme en les diferents àrees que configuraran cada acte i a la vegada per avaluar i seleccionar les millors propostes en el cas que les tasques s'hagin d'externalitzar. Addicionalment, el departament de Policia es responsabilitzarà de totes les tasques necessàries per garantir la màxima seguretat dels assistents en tots els actes de la cimera.

Pel que fa a la dotació inicial, els fundadors doten la fundació amb 100.000 euros, que s'aportaran al moment d'atorgar-se l'escriptura pública fundacional. També es preveu que la dotació inicial podrà ser incrementada posteriorment amb la dotació del pressupost del Govern pel 2019 que preveu una partida pressupostària total d'1.000.000 euros per totes les despeses del 2019 relacionades amb la cimera.

stats