Política 22/05/2019

El Constitucional accepta un nou recurs conjunt del PS i L'A

Les dues formacions consideren que la Llei de l'establiment de preus mínims de venda de tabac contradiu la Carta Magna perquè el Govern no té potestat per establir les tarifes

C. G. / M. M.
2 min
Els consellers socialdemòcrates i liberals de la darrera legislatura conversen en una sessió del Consell General. / M. M.

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs directe presentat pels consellers generals liberals, Ferran Costa, Jordi Gallardo i Judith Pallarès, juntament amb els consellers socialdemòcrates, Pere López, Gerard Alís i Rosa Gili, contra la Llei de regulació de l'establiment de preus mínims de venda dels productes de tabac, aprovada el mes de febrer. Els mateixos consellers ja havien presentat una demanda davant el TC contra la nova llei de la Funció Pública, i precisament aquesta setmana s'ha sentenciat que queda vulnerada en dos articles, però no havia transcendit que els dos partits havien emprès una acció similar amb la que regula els preus del sector tabaquer.

PS i L'A sol·licita al TC que analitzi els articles 1, 3, 4 i 10 de la disposició addicional de la llei publicada al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) el 20 de març i, per extensió, considera que el text és "incoherent i inaplicable" en tot el seu conjunt, per ser contrari a quatre articles (1, 3, 28 i 59 de la Constitució).

La llei que regula que s'han de marcar uns preus mínims per al tabac va ser aprovada amb els vots en contra de tota l'oposició parlamentària, a excepció de la consellera independent Sílvia Bonet. Des de liberals, Jordi Gallardo va criticar l'intervencionisme de la llei i que la seva aplicació afavoria les marques de gamma alta, a la vegada que acabaria perjudicant als petits comerciants. També va posar en entredit, igual que el PS, el fet que sigui un text que ajudi en l'objectiu de lluitar contra el contraban.

La inconstitucionalitat recau sobretot en el fet que el Govern no té potestat per marcar uns preus mínims de venda del tabac, consideren els dos partits.

Costa celebra la decisió del TC perquè la llei és "hiperintervencionista"

En declaracions efectuades aquest dimecres durant l'acte de jurament dels nous ministres, el conseller liberal, Ferran Costa, ha celebrat l'entrada a tràmit del recurs perquè es tracta d'una llei "hiperintervencionista" feta pel Govern, sense antecedents pel que fa a la imposició d'uns preus mínims per a un producte, ha opinat. Costa ha afegit que "ens alegrarà més veure que ens donen la raó" i es consideren alguns articles inconstitucionals.

El conseller ha dit que, si fos així, el Govern ho haurà d'acatar "amb la mateixa normalitat" que ho haurà de fer amb la Llei de la Funció Pública i la sentència recent del TC. "Aquí no entren judicis de valor", ha afegit, en relació al fet que en l'actualitat L'A forma part del Govern juntament amb Demòcrates i Ciutadans Compromesos, i a que aquesta demanda es va fer amb el PS, ara a l'oposició. El que es valora és l'alineació de la llei amb la Carta Magna, ha refermat.

stats