Política 14/07/2018

Els coprínceps i els sindicats, les institucions pitjor valorades per la ciutadania

Les millor valorades són el Consell General i els comuns

M. T.
2 min
Els coprínceps Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron aquest dilluns a l'Elisi. / BISBAT D'URGELL

Andorra la VellaL'enquesta d'opinió política del Centre de Recerca Sociològica revela que els coprínceps i els sindicats són les institucions pitjor valorades per la ciutadania. Els enquestats de nacionalitat andorrana posen una nota del 4,1 als coprínceps i un 4,4 als sindicats, mentre que entre els no andorrans, la pitjor nota se l'emporten les entitats que representen els treballadors, amb un 4,9, seguits dels caps d'Estat, amb un 5.

En relació a l'any passat, la valoració dels coprínceps ha baixat sis dècimes, mentre que els sindicats han millorat des de l'última vegada que es va incloure la pregunta a l'enquesta, el 2016, quan van obtenir entre un 4 i un 4,1.

El rànquing l'encapçalen el Consell General i els comuns. En el cas dels andorrans, la institució que els genera més confiança és el parlament, amb un 5,9, i els comuns, amb un 5,8. En canvi, entre els no andorrans –que acostumen a donar notes més positives de mitjana– les posicions estan intercanviades. Atorguen un 6,5 als comuns i un 6,3 al Consell General.

L'enquesta també mostra com la nota atorgada als partits polítics ha millorat respecte l'any passat, tot i que no arriba a l'aprovat. Passa del 4,2 al 4,6. El Govern obté un 5,4 (6,3 en el cas dels enquestats no andorrans), i l'Administració de Justícia un 5,5 (6,1 els no andorrans).

Situació política millor

Els enquestats que consideren que la situació política a Andorra és bona o molt bona han augmentat aquest 2018. El percentatge, en el cas dels andorrans, passa del 16,3 al 21,5%, però també pugen lleugerament els que consideren que és dolenta o molt dolenta, passant del 23,5 al 25,5%. Els enquestats no andorrans són més optimistes i fins un 31,3% dels enquestats consideren que la situació és bona o molt bona, mentre que només un 14% la veuen dolenta o molt dolenta.

En aquests darrers, l'enquesta els pregunta els motius pels quals qualifiquen la situació de dolenta, i els principals són que consideren que no es prenen les decisions correctes i que hi ha una manca de projecte, i que els polítics només pensen en els seus interessos. Entre els enquestats no andorrans el primer motiu és, en canvi, els preus dels lloguers.

stats