Política 13/11/2018

La CTP aprova les prioritats de desenvolupament

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat en la trobada aquest dimarts a Saragossa

Ara Andorra
3 min
La ministra Maria Ubach, aquest dimrats a Saragossa. / SFG

Andorra la VellaLa ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat aquest dimarts en la 36a sessió plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que s’ha celebrat a Saragossa. En aquesta trobada s’ha aprovat l’Estratègia Pirinenca, pla d’acció de la CTP que estableix les prioritats de desenvolupament dels Pirineus per contribuir a la millora dels seus habitants, fruit d’un treball de col·laboració entre els diferents membres de la CTP i els agents del territori. L’Estratègia Pirinenca serà un instrument clau per a l’elaboració del proper Programa Operatiu Poctega 2021-2027, que permetrà a la Comunitat de Treball dels Pirineus, en tant que autoritat de gestió, prioritzar en àmbits com l’adaptació al canvi climàtic, la protecció del medi ambient, el suport a la investigació i innovació, la creació de llocs de treball i la formació.

En la seva intervenció, la ministra d’Afers Exteriors ha explicat que actualment Andorra participa en tretze projectes Poctefa, amb una aportació econòmica total de 1.400.699 euros. També ha posat de relleu que el Govern destina 100.000 euros del pressupost del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior a finançar la participació de socis andorrans en projectes Poctefa en l’àmbit de la recerca. Maria Ubach ha destacat el projecte Sapyra; projecte entre socis andorrans i francesos, que ha permès iniciar la resolució del problema de la viabilitat hivernal de la carretera d’accés a Andorra des de territori francès.

Maria Ubach ha destacat també que Andorra va presentar en el Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’Ecosoc el 17 de juliol a Nova York, l’Informe Nacional Voluntari centrat en els avanços realitzats pel Principat en 8 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que conformen l’Agenda 2030. En aquest sentit, la ministra ha posat de relleu els bons resultats obtinguts mitjançant les polítiques mediambientals i la voluntat de continuar actuant en aquesta línia. Així mateix, s’ha congratulat pel fet que aquestes accions estan perfectament alineades amb els objectius de la CTP i dels seus membres.

La ministra d’Afers Exteriors s’ha referit també a l’actual procés de negociació d’Andorra amb la Unió Europea per a l’assoliment d’un acord d’associació, unes negociacions que inclouen com a un dels punts importants la participació del Principat als programes operatius de la UE.

Maria Ubach ha finalitzat la seva intervenció referint-se a l’eix transversal contemplat en el Pla Estratègic, la governança, capitalització i comunicació, per la seva incidència en el futur de la CTP. La ministra d’Afers Exteriors ha afirmat que més enllà de la seva important funció d’autoritat de gestió del programa, la CTP ha d’impulsar el seu paper polític com a referent de la cooperació transfronterera en un entorn geogràfic complex com són els Pirineus. Segons ha ressaltat Maria Ubach, s’ha d’aconseguir que les iniciatives de la CTP tinguin presència en les estratègies de la UE, i donar-li així la merescuda rellevància política en el context de les polítiques europees de cooperació.

Durant la sessió plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus també s’han presentat les conclusions dels tallers que van celebrar-se aquest dimarts centrats en dos aspectes d’especial interès per als Pirineus: el canvi climàtic i la protecció civil per riscos naturals. Després de les intervencions dels presidents de les diferents regions de la CTP s’ha signat la Declaració comú de tots els territoris membres. La ministra d’Afers Exteriors va assistir anit a la recepció oficial oferta pel president d’Aragó, Francisco Javier Lambán, al museu Pablo Serrano de Saragossa.

stats