Política 10/04/2022

Cues a l'ambaixada francesa per votar durant la primera volta de les eleccions

Prop de 2.500 residents gals estan cridats a les urnes

ARA Andorra
2 min
Residents gals fent cua per votar al seu pròxim president.

Andorra la VellaL'ambaixada francesa acull aquest diumenge la primera volta de les elecciona del país veí del nord, on prop de 2.500 residents gals estan cridats a les urnes per escollir qui serà el seu nou president o presidenta. Al llarg d'aquest matí s'han registrat llargues esperes i cues a causa de la gran afluència als comicis, en els quals, a grans trets, es disputen el lideratge de la república l'actual president i copríncep, Emmanuel Macron, i la candidata de Front Nacional, Marine Le Pen.

A diferència d'altres eleccions presidencials, enguany no s'ha pogut habilitar un punt de vot al Pas de la Casa a causa de la baixa massa crítica a la vila encampadana, per la qual totes les persones inscrites al cens francès han d'utilitzar l'urna de l'ambaixada. Malgrat que durant les primeres hores del matí s'alertava d'un alt índex d'abstenció als comicis, els residents gals a Andorra han acudit a la cita i, fins i tot, alguns ho han fet per primera vegada.

Aquest és el cas de la Corine, qui fa 35 anys que resideix a Andorra i fins ara mai havia exercit el seu dret a sufragi en unes eleccions franceses. "He decidit venir a votar perquè vull que algú no guanyi, crec que el meu compta aquest cop. Voto perquè no guanyi l'altre", ha manifestat, tot indicant que ha pres la decisió després de veure l'evolució dels últims sondejos realitzats a França. Un altre ciutadà que s'ha apropat a les dependències franceses al Principat per participar als comicis presidencial és l'Emmerick, qui ha asseverat que viu a Andorra perquè "la situació política a França és complicada i el país es troba en decadència des de fa anys". En aquest sentit, el resident es postula a favor, almenys a curt termini, de l'auge de nacionalisme al país gal i a Europa "per recuperar el rumb que hem perdut".

Els residents francesos al país poden exercir el seu dret a vot fins a les set de la tarda d'aquest diumenge, moment el que es tancarà el col·legi i es durà a terme el recompte de vots per, posteriorment, enviar-los a París. Cal recordar que els dos candidats que obtinguin la majoria de vots es disputaran la presidència a la segona volta dels comicis, que tindrà lloc el 24 d'abril.

stats