Política 01/02/2018

El 'culebrot' de la delegació del Consell d'Europa encara no ha acabat

El grup mixt no accepta a tornar a la situació inicial, on Carles Jordana (DA) i Judith Pallarés (Ld'A) serien els titulars, i demana al grup demòcrata que intercanviï els seus consellers

C.g. / M.t.
3 min
La subsíndica general, Mònica Bonell. / C.G.

Andorra la VellaPer a la Sindicatura, la solució "fàcil" hagués estat esmenar "l'error humà" comès amb la delegació andorrana al Consell d'Europa tornant enrere. És a dir, recuperant l'antiga composició abans que esclatés la crisi al grup mixt, on els membres titulars eren Carles Jordana (grup parlamentari demòcrata) i Judith Pallarès (grup liberal); mentre que els suplents eren Víctor Naudi (grup mixt) i Patrícia Riberaygua (grup demòcrata). Així ho ha defensat la subsíndica Mònica Bonell en declaracions posteriors a la junta de presidents celebrada aquest dijous al matí. Bonell ha explicat que des de l'organisme europeu no exigeixen que hi hagi representativitat dels grups parlamentaris dins els membres titulars, i que l'única condició 'sine qua non', la qual consta al reglament, és que dins aquests titulars hi hagi una dona. En resum, que la lògica portaria a fer marxa enrere, al parer de la Sindicatura.

Però no serà tan senzill. A la junta de presidents, per part del grup mixt, representat per Pere López (en absència de Josep Pintat), s'ha comunicat "que ho han estat valorant i que entenen que la solució ha de venir més pel grup demòcrata", ja que el grup mixt és ara més nombrós que el liberal. És a dir, que s'oposen a tornar enrere i demanen als taronges que siguin ells els que arreglin tot aquest embolic.

Com? Que els dos membres demòcrates s'intercanviïn els càrrecs, de manera que Patrícia Riberaygua passi a ser titular i Jordana suplent. La proposta no és ben vista per DA, tot i que el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha informat durant la junta que "ja en parlaran" de manera interna, ha explicat Bonell.

Però la cosa s'embolica més ja que d'altres fonts del grup mixt han assegurat que en cap cas s'han reunit per tractar aquest tema, i fins i tot que no veurien malament la possibilitat de tornar a com estava tot abans. És a dir, que l'oposició arribaria més des de les files socialdemòcrates. Si es proposés un canvi del membre del grup mixt, però, hauria de ser per unanimitat de tots els deu consellers, tal com diu el nou reglament del grup.

En qualsevol cas, aquest 'culebrot' ha d'acabar abans del 23 de març, un mes abans de la propera sessió del Consell d'Europa, termini sol·licitat per aquest organisme per informar de com queda la delegació andorrana. S'haurà de tornar a votar al Consell General el 22 de febrer o l'1 de març, les dues dates proposades per al debat del pressupost.

Primeres reunions per modificar el reglament del Consell General

En un altre ordre de coses, durant la junta de presidents també s'ha acordat que el proper 9 de febrer s'iniciïn les reunions entre totes les "sensibilitats polítiques" de l'arc parlamentari per tal de treballar en la modificació del reglament del Consell General, partint d'una proposta d'esborrany que ha fet el mateix síndic Vicenç Mateu. La idea és que se'n celebrin cada quinze dies i que "s'arribi a un consens". Si no fos així, no es descarta que un grup parlamentari ho presenti com a proposició de llei, per discutir-se a posteriori via esmenes. Bonell, en qualsevol cas, ha considerat que l'ideal seria "deixar un reglament millor" per als consellers generals de la propera legislatura.

A més, ha informat que, en motiu dels actes de celebració dels 25 anys de la Constitució, el proper 1 de març tindrà lloc una taula rodona entre síndics generals de diverses etapes, constitucionals i preconstitucionals. També per explicar el que va representar per al país l'aprovació de la Carta Magna, el 5 i 6 de febrer el síndic es desplaça a Madrid per realitzar diverses conferències al respecte. Així mateix, durant el viatge es reunirà amb la presidenta del Congrés de Diputats espanyol, Ana Pastor, i amb el president del Senat, Pio García-Escudero. Tractaran temes bilaterals.

stats