Política 08/02/2019

Cunillera insisteix que l'avortament és un afer “intern”

La delegada matisa que el GPS estarà disponible en dos mesos però que després caldrà instal·lar-lo

M. M.
3 min
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, conversa amb el cap de Govern, Toni Martí, durant la reunió que han mantingut aquest divendres. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaDe la mateixa manera que ho va fer el govern francès el mes de desembre, i ho va tornar a repetir aquesta setmana, l'executiu espanyol també considera que l'avortament és un tema “intern” andorrà on no hi ha de prendre partit. Així ho ha expressat ras i curt la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. A preguntes dels periodistes sobre si s'havia tractat la situació de l'avortament a Andorra durant la trobada que ha mantingut aquest divendres al matí Cunillera amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha contestat que no i ha recordat que “el representant espanyol no es pot posar en temes interns”.

Així ho ha expressat després de la taula de treball que s'ha dut a terme aquest mateix divendres al migdia amb el cap de Govern, Toni Martí, i que també ha comptat amb la presència dels ministres de Finances, Jordi Cinca, d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, i d'Exteriors, Maria Ubach. Entre els temes tractats durant la reunió amb l'executiu andorrà la delegada ha destacat el projecte de GPS a l'aeroport d'Andorra-la Seu i s'ha mostrat optimista perquè durant aquest 2019 pugui entrar en funcionament el sistema d'aterratge.

Cunillera ha ratificat així les paraules que aquest dijous va transmetre a l'alcalde de la capital l'Alt Urgell, Albert Batalla, amb el matís que en un termini màxim de dos mesos estarà disponible el sistema d'aterratge, però que després caldrà obrir un procés per a la instal·lació. Per aquesta raó, la delegada no s'ha atrevit a donar una data exacte “perquè hi pot haver un contratemps o entrebanc”. “Tenim la seguretat que en dos mesos tindrem el GPS en marxa, després vindrà el tema de la instal·lació perquè s'han d'aconseguir permisos i adequar les instal·lacions, però ho farem amb la màxima rapidesa possible”, ha matisat. També ha admès que un cop s'hagi engegat la “nova dinàmica” també caldrà tenir enllestit tota la infraestructura de seguretat perquè puguin aterrar passatgers de fora de l'Espai Schengen de la Unió Europea. “Ens tocarà donar el servei i el donarem, clar que si”. Uns treballs, que segons ja va exposar aquest dijous durant la visita a la Seu, ja s'estan duent en marxa.

En la reunió també s’han tractat aspectes relacionats amb la col·laboració entre Espanya i Andorra en l'organització de la Cimera Iberoamericana del 2020 en diferents àmbits, que Cunillera no ha volgut concretar perquè encara “s'estan definint”. Tot i això, ha afirmat que l’organització d’aquest esdeveniment és una oportunitat única de visibilitat internacional per a Andorra i ha reiterat el suport del govern espanyol per dur a terme aquest projecte.

Martí ha agraït, una vegada més, el suport d'Espanya a l'hora de reforçar la candidatura d'Andorra per acollir la cimera i ha celebrat la “certesa” que el GPS estarà instal·lat ben aviat a l'aeroport. Tant Cunillera com Martí s'han congratulat per les “excel·lents” relacions bilaterals entre ambdós països.

A l'horitzó, cap visita de Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer un dels seus primers actes públics com a màxim mandatari al costat de Toni Martí, en el marc de la celebració dels 25 anys de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya. Prèviament van mantenir una reunió, però va ser molt curta, i Martí va demanar una trobada bilateral. De moment aquesta reunió no s'ha celebrat i tot apunta que va per llarg. “Tinc sort que aquest negociat no me l'han encarregat”, ha ironitzat Cunillera, que ha redirigit el focus amb la bona relació dia a dia que hi ha entre els executius i ha deixat la trobada per “més endavant”.

stats