Política 03/04/2019

DA vol que la gent gran vagi el mínim a l'hospital

Aposta per fomentar l'atenció domiciliària i que només en última instància les persones acabin a un centre residencial

C. G.
2 min
La llista territorial d'Ordino de DA, encapçalats per Joan Martínez Benazet, a la plaça Major de la població. . / C. G.

OrdinoEl número 1 de la llista territorial de Demòcrates per Andorra a Ordino, Joan Martínez Benazet, és director assistencial del SAAS, però li agradaria veure el mínim de pacients d'avançada edat a l'hospital. El motiu, ha explicat, és que la gent gran, quan ingressa a un centre hospitalari, "ho viuen molt malament" i, a causa de la seva "fragilitat", tenen més opcions de patir "quadres de desorientació" o agafar alguna infecció. Per a aquest motiu, la seva voluntat i també la de Demòcrates és fomentar al màxim l'atenció domiciliària per tal que aquestes persones puguin ser tractades a les seves llars.

Martínez Benazet ha recordat que, per l'evolució de la mateixa societat, les malalties cròniques i l'envelliment de la població aniran en augment, i que cal actuar per evitar "la institucionalització de les persones als centres residencials". Poder implementar l'atenció domiciliària en el màxim de casos possibles permetrà una "atenció més eficient, millorarà la qualitat de vida dels pacients i respectarà més la seva dignitat", ha exposat. També, ha afegit, suposa un estalvi en la despesa sanitària.

Per tot plegat, si guanyen les eleccions implantaran "un dispositiu d'hospitalització domiciliària" per a pacients geriàtrics, com el que ja s'aplica amb pacients pal·liatius, ha anunciat. L'objectiu és evitar l'ingrés a l'hospital i també a un centre residencial. "S'ha de fer tot el possible per tractar la seva dependència al domicili", ha justificat.

Per dur a terme aquest canvi de model caldrà més personal i formació, ha puntualitzat Martínez Benazet.

Anticipar-se a les necessitats dels joves

També durant el matí d'aquest dimecres, DA+UP ha convocat la premsa a un acte a Encamp per tractar temes de joventut. La número 2 de la llista territorial, Maria Martisella, ha explicat que tenen clar que "cal aplicar una perspectiva de joventut a les polítiques públiques que ens permeti anticipar-nos a les necessitats d'aquest col·lectiu". Martisella ha destacat que "no només hem de consultar els joves quan parlem de polítiques de joves, també ho hem de fer en qualsevol altre àmbit que correspongui a l'acció política".

En opinió de Martisella, incorporar la perspectiva de joventut en les polítiques públiques significa integrar les necessitats d'aquest segment de població a totes les àrees d'acció política: educació, economia, ocupació, cultura, esports, participació, medi ambient o benestar, per enumerar alguns exemples. "L'objectiu del projecte de Demòcrates per als joves passa també per fer-los més partícips en els processos de presa de decisions", ha conclòs Martisella.

Impuls a les energies renovables

D'altra banda, des de Canillo, la cap de la llista parroquial de Demòcrates, Meritxell Palmitjavila, ha dit que la producció d’energies renovables ha de ser l’eix vertebrador de l’autosuficiència energètica del país "que sempre estarà compromesa amb el medi ambient". Acompanyada del membre de la seva candidatura, Aitor Osorio, Palmitjavila ha afirmat que DA seguirà donant forma al nou model energètic, a través de projectes com la central de cogeneració, la minicentral d’Arcalís o el parc fotovoltaic de l’estació d’autobusos.

La candidata canillenca també ha destacat el paper central que està jugant FEDA en la transformació del model energètic del país "perquè està assumint bona part de les inversions en noves infraestructures energètiques i perquè s’està contribuint a la formació necessària per a un nou model energètic".

stats