Política 11/12/2018

Naudi denuncia que DA "només ha anat a perdre" a la UE

El conseller massanenc tornarà a preguntar, durant la sessió de control d'aquest dijous, al tomb de les negociacions de l'acord d'associació

Ara Andorra
2 min
Els consellers d'UL-ILM, Carles Naudi i Josep Pintat. / M. M.

Andorra la VellaUnió Laurediana i Independent de la Massana (UL-ILM) continua fent de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE) el seu principal cavall de batalla. I així ho tornarà a demostrar aquest dijous durant la sessió de control al Govern, perquè consideren que “de moment DA només ha anat a perdre”. El conseller del grup parlamentari, Carles Naudi, ha presentat diverses preguntes en caràcter d'urgència perquè l'executiu expliqui quins són els avenços de la negociació amb la UE en la lliure circulació de persones i dins d'aquest apartat el tan polèmic punt del subsidi d'atur o la seguretat social.

Un altre punt que ha d'avordar l'acord i que podria afectar una altra especificitat de l'estat són els monopolis. Per això Naudi demana al Govern que expliqui quins avenços hi ha en la legislació que afecten a les telecomunicacions i a l'energia, és a dir, als monopolis de les parapúbliques d'Andorra Telecom i FEDA.

Tot i que el mateix Naudi ja va qüestionar sobre els terminis i la llengua que s'utilitzarà en la transposició de tot el cabal jurídic durant una sessió anterior, aquest dijous el conseller tornarà a preguntar sobre aquest tema. “Encara esperem una resposta sostenible des del punt de vista jurídic i econòmic”, argumenta en el comunicat el conseller de la Massana.

Naudi manté i insisteix que l'executiu no és transparent amb la negociació amb la UE i que aquesta no està a l'abast dels consellers. “Potser estem massa a prop de les eleccions i hi ha coses que no convé saber?”, es pregunta retòricament. Recorda que, segons el seu parer, l'executiu no ha informat de l'impacte del cabal comunitari sobre serveis, mercaderies, capitals, persones, ni dels terminis de la transposició legislativa ni dels aspectes positius que l'acord d'associació tindrà per a Andorra.

Davant de tot plegat, el conseller apunta que l'acord d'associació, a dia d'avui, representa “una cessió de sobirania sense precedents”. Reitera que amb la primera de les llibertats ja negociada i tancada, la de mercaderies, DA “ha traspassat les línies vermes i, ara cal veure quines altres cessions vol fer el Govern en les tres llibertats que queden per negociar”. Demana que abans de fer “un sol pas” en qualsevol de les matèries es tingui ben analitzat tot el què implica el futur acord per saber pros i contres. “De moment DA només ha anat a perdre”, etziba.

stats