Política 26/06/2019

Del Carib a l'embolic d'Escaldes

Martí renega del pacte amb els liberals i estaria disposat a anar a les parroquials amb una formació de nova creació

Joan Ramon Baiges
3 min
Xavier Espot i Toni Martí, en el moment que aquest darrer ha abandonat l'edifici administratiu. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaToni Martí ha deixat de ser cap de Govern i de liderar Demòcrates, però en cap cas té intenció de renunciar a la política, i ho vol fer des de la primera línia, movent els fils encara que no hagi de figurar com el protagonista, però decidint des del que considera el seu feu escaldenc.

Martí no ha digerit el pacte amb els liberals. No volia veure'ls al Govern després de la "guerra bruta" que ell considera que va fer L'A contra el seu executiu per l'afer de BPA. Martí no pot veure els liberals i si ja ha hagut d'empassar-se el pacte del tripartit, no està disposat a facilitar una entesa en l'àmbit parrroquial.

L'excap de Govern es troba a la República Dominicana –país d'origen de la seva dona– descansant, però segurament també planejant el seu retorn i els moviments que haurà de fer a Escaldes. En el seu cercle més íntim ja ha deixat clar que no permetrà un acord amb Liberals, i té el suport dels cònsols i d'altres dirigents importants. Hi ha inquietud a Demòcrates, conscients que l''enemic' pot estar dins de casa. Martí estaria disposat fins i tot a confeccionar una candidatura –com va fer amb Unió del Poble que el va convertir en cònsol– al marge de DA per no haver de compartir llista amb els liberals. Ho té molt clar l'excap de Govern, si és necessari es desmarcarà de la línia que vol seguir Xavier Espot i seguirà en solitari la seva trajectòria política.

Martí va voler imposar noms a les passades generals i ho va aconseguir amb el segon de la parroquial que acompanyava a Sílvia Calvó. En canvi, Martí no va ser partidari de Calvó, més aviat tot el contrari.

Espot és conscient d'aquesta situació, i la resta de dirigents, especialment els escaldencs com els ministres Eric Jover i Sílvia Calvó. La situació és molt complicada perquè sembla difícil fer canviar de parer Martí, que havia defensat l'apropament a Terceravia o un Govern amb acords puntuals, però en cap cas amb liberals.

Que l'executiva parroquial es decanti pel pacte no té cap valor si Martí opta per crear una nova formació.

DA recorda que els resultats a les generals a Escaldes van ser nefastos i són conscients que tres propostes de centredreta-dreta és entregar pràcticament el comú al PS, tesi que Martí no comparteix. A més cal per veure què farà SDP, i aquest un altre factor que juga contra els interessos d'Espot i els seus.

No es poden extrapolar unes generals amb unes comunals, però sí s'ha de saber sumar. Trini Marín no pot optar a la reelecció i això és un hàndicap. Anirà el mateix Martí de número u? Posarà una persona que controli? Es farà un pacte a la massanenca? Massa interrogants per a uns comicis que estan molt a prop.

A la capital Conxita Marsol és molt més pragmàtica. Té com a objectiu guanyar i ha deixat ben clar que no té cap tipus d'inconvenient amb anar amb els liberals i fins i tot amb Terceravia. L'objectiu és mantenir el comú en mans de Demòcrates davant l'ascens dels socialdemòcrates. Una majoria de DA també ho vol a Escaldes, però de moment està Martí per intentar frenar aquesta fórmula.

Tornarà l'excap de Govern amb noves idees després de relaxar-se al Carib? Una gran majoria pensa que no, més aviat al contrari. Espot haurà de sufocar aquesta flama que té tota la pinta de convertir-se en un incendi. I això que de moment sembla que l'aliança dins del Govern està funcionant amb bona sintonia i que hi ha satisfacció per les dues bandes. La idea de repetir a les comunals no és desbaratada, però a Escaldes DA té un greu problema per resoldre.

stats