Política 31/03/2019

Demòcrates aposta per recuperar les construccions de pedra seca

La candidatura d'Escaldes-Engordany proposa embellir el passeig del riu

Ara Andora
3 min
Martínez Benazet, Coma i Codina a Cal Pal de la Cortinada / DEMÒCRATES

OrdinoDemòcrates recuperarà i preservarà les construccions de pedra seca del país. La suplent número 1 de la llista parroquial d’Acció Comunal d’Ordino (ACO)+Demòcrates, Berna Coma, ha explicat aquest matí que la formació "apostarà per recuperar la tradició i la difusió de la pedra seca tant en l’àmbit públic com en l’àmbit privat" i que "es reconstruiran murs" amb aquest tipus de tècnica ancestral que aporta un "valor històric i patrimonial al país".

En un acte a la Casa Cal Pal de la Cortinada, que s’ha habilitat com a espai de reflexió sobre el paisatge cultural i natural relacionat amb la pedra seca, Coma ha ressaltat que aquesta tècnica de construcció està "relacionada amb l’activitat agrícola i ramadera del país", que és el sector que representa "les nostres arrel"’. Coma, que ha estat acompanyada pel número 1 de la candidatura parroquial, Joan Martínez Benazet, i la número 2, Sandra Codina, ha afegit que es desenvoluparan formacions especialitzades per explicar les particularitats i característiques d’aquest tipus de construccions.

Embelliment del riu a Escaldes

D'altra banda, la candidatura d'Escaldes-Engordany de Demòcrates ha presentat aquest diumenge un projecte d'"embelliment" del passeig del riu de tal manera que es puguin connectar els "diferents espais urbans" de la parròquia amb el riu. La cap de llista de la territorial escaldenca de DA, Sílvia Calvó, ha destacat que es tractaria d'un projecte conjunt entre el Govern i el comú d'Escaldes-Engordany.

El tram del riu que discorre tot just al davant del comú és la canalització més antiga, ja que va ser "de les primeres" que es van fer després dels aiguats del 1982. La intenció, per tant, és remodelar aquest passeig que amb el pas dels anys ha quedat una mica "envellit". Calvó ha recordat que des de la corporació comunal s'han fet accions a la parta alta, on també es van arribar a acords amb els propietaris per a l'embelliment dels edificis i la intenció és que aquesta millora es pugui continuar "per acabar el tram fins a Andorra la Vella".

Els candidats de la llista territorial de DA a Escaldes, Sílvia Calvó i Javier Giménez, amb els suplents i la cònsol escaldenca, Trini Marín. / M. F.

Aquesta acció, ha continuat la candidata, que en l'acte ha estat acompanyada per la resta de membres de la llista i de la cònsol major escaldenca, Trini Marín, s'emmarca en la filosofia que mou el pla sectorial d'infraestructures verdes, és a dir, "apropar els ciutadans a la natura". La candidata demòcrata ha concretat que la voluntat és que la gent es desplaci a peu i "aprofiti un entorn més natural".

Calvó ha destacat que el comú està mirant de treure el concurs d'idees i que si Demòcrates guanya les eleccions, des de l'executiu es treballarà també el projecte.

Registre d'andorrans a l'estranger

Recuperar el talent del país que viu fora d’Andorra per motius professionals i connectant-lo amb les noves oportunitats que ofereixi el mercat laboral. Aquesta és la finalitat del futur registre d’andorrans a l’estranger que Demòcrates proposa crear, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) i que aquest diumenge han presentat el cap de llista de la parroquial d’Andorra la Vella, Enric Tarrado i la suplent Rosalina Areny.

Tarrado s'ha mostrat segur que aquesta borsa facilitarà que les empreses i altres institucions del país puguin estar en contacte per informar sobre pràctiques, projectes i oportunitats laborals. Així mateix, el cap de llista a la capital es mostra confiat que la diversificació de l’economia contribuirà a generar nous perfils laborals que permetran als joves del país desenvolupar la seva professió sense haver de marxa fora d’Andorra.

En l'àmbit educatiu, DA també apostarà, tal com informen a través d'un comunicat, per un catàleg de formació adaptat a les necessitats del mercat laboral i a les potencialitats dels treballadors en recerca de feina, que promourà el desenvolupament de la recerca en el sector públic i en el privat, ajudant econòmicament al desenvolupament de doctorats industrials.

stats