Política 15/04/2019

Demòcrates comença la ronda de contactes amb les altres forces "sense a prioris"

Jover destaca que volen veure quines són les condicions que es posen per a una legislatura "el més estable possible"

M. F.
2 min
Xavier Espot, al centre, durant l'executiva de Demòcrates. / M. F.

Escaldes-EngordanyTot just una setmana després de les eleccions generals Demòcrates ha reunit la seva executiva aquest dilluns per analitzar els resultats i "afrontar els passos a futur", tal com ha explicat el president de la formació Eric Jover. D'aquesta manera, i tal com ja estava previst, la formació ha "mandatat" Xavier Espot a dur a terme una ronda de contactes per analitzar les possibilitats de pactes amb les altres forces polítiques que han aconseguit representació parlamentària amb la intenció d'aconseguir un acord que "doni estabilitat al Govern" i, d'aquesta manera es pugui "tenir una legislatura el més estable possible". Demòcrates afronta aquestes negociacions "sense a prioris" i amb un "full en blanc", a l'espera de saber què és el que proposen les altres forces polítiques.

La primera de les trobades serà aquest dimarts al matí amb el Partit Socialdemòcrata i a la tarda hi haurà una trobada amb Liberals d'Andorra. La intenció és seguir l'ordre de més a menys consellers generals. Amb terceravia ja han establert contactes i estan pendents d'una resposta i la darrera de les forces amb les quals es reuniran Demòcrates serà amb Ciutadans Compromesos. "Volem obrir les portes" a les diferents forces polítiques, ha destacat Jover, afegint que volen escoltar quins són els "elements primordials" que posen sobre la taula perquè es puguin veure quines són les condicions per a un possible pacte i si aquestes són "assumibles o no". Es tractaria, en definitiva, de fer una primera ronda de contactes per analitzar quines són les condicions que es demanen per a una "estabilitat necessària", segons Jover. En aquest sentit, ha assenyalat que s'obren diferents escenaris com ara que hi hagi un govern de coalició o bé governar en minoria amb "pactes asimètrics" en funció de les diferents temàtiques.

Jover ha afegit que els agradaria poder arribar al 2 de maig, quan s'ha d'escollir la sindicatura amb un pacte tancat i ha admès que un possible acord podria incloure, també, que la força amb la qual Demòcrates pactés tingués representació a la sindicatura, on, ha recordat, hi ha quatre càrrecs.

Quant al fet que des del PS Pere López hagi anunciat la intenció de presentar candidatura per ser escollit cap de Govern, Jover ha destacat que és totalment "legítim", ja que és la segona força amb més representació al Consell General i que, per tant, "és normal" que facin aquest "pas endavant".

Quant als resultats de les eleccions, el president de Demòcrates ha manifestat que la lectura que es fa és que van obtenir la victòria i que tot i que volien la majoria absoluta hi van "passar a prop" i, per tant el regust és "agredolç". Malgrat tot, ha reivindicat que han estat per tercera vegada consecutiva la força més votada i això malgrat el desgast de vuit anys de Govern i la coalició de Liberals i PS a les territorials.

stats