Política 21/03/2019

Demòcrates treu 10 punts al PS

Tot i el marge, la victòria de DA no estaria tan clara si es té en compte la suma de suports a la coalició de d'Acord, segons l'enquesta del CRES

Miquel Margalef
3 min
El director del CRES, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació de l'enquesta política i preelectoral. / M. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaDemòcrates tornaria a ser el partit més votat amb un 38,7% del suport tenint en compte la intenció de vot i la simpatia en la circumscripció nacional, segons l'enquesta política del CRES. El PS es convertiria en la segona força més votada amb un 28,9% del suport dels enquestats i L'A amb un 16% seria la tercera. La terceravia es convertiria en el quart partit més votat amb el 6,1% dels suports i Progressistes-SDP amb un 5,9%. Quedarien per sota del 5% dels vots les dues noves formacions sorgides per aquestes eleccions generals del proper 7 d'abril, AS amb un 3% i UPA amb només un 1,1% dels vots.

Intenció de vot a la llista nacional. / CRES

Aquests resultats s'han de sospesar tenint en compte que hi ha un alt percentatge d'enquestats, concretament un 46,15%, que no han contestat a la pregunta o no saben a qui votar. Així mateix ho ha ressaltat el director del CRES, Joan Micó, que ha apuntat que dels resultats obtinguts no es pot dir directament que serà la projecció real que es materialitzarà el 7 d'abril. “Respecte a les dues eleccions anteriors el resultat de l'enquesta ha tingut relació i encert sobretot amb el guanyador, però no tenim mecanismes per esbrinar que el 40% que no contesta o no sap es comportarà igual que els enquestats”. “Aquesta enquesta no té la capacitat d'inferir i saber exactament què passarà d'aquí a tres setmanes”, deixa clar. Precisament, el sistema electoral de majoria a les parròquies i l'alt percentatge d'indecisos impedeix “fer una projecció d'escons amb rigor”.

Tot i això, i malgrat el marge de 10 punts respecte al PS, la victòria de DA a les eleccions generals no estaria assegurada. Fent una suma dels percentatges que atorga l'enquesta a PS i L'A, els dos partits aconseguirien un 45% dels vots. Traslladant aquest percentatge a les parròquies, amb la coalició de d'Acord i tenint en compte que es traspassen de manera idèntica els vots de la nacional a la parroquial, la victòria seria més que disputada ja que el pacte estaria en disposició de sumar més parròquies que DA. Precisament, les circumscripcions parroquials es preveuen “molt disputades”, amb paraules del mateix Micó.

DA i PS augmenten respecte al 2015

Segons l'enquesta del CRES sobre la llista nacional, DA aconseguira augmentar en més d'un 1% els suports respecte al 37,03% dels vots assolits les passades eleccions generals del 2015, tot i el desgast de govern de vuit anys de mandat. Qui també incrementaria els suports seria el PS, que encarnaria l'opció de canvi, i augmentaria un 5% els resultats obtinguts de fa quatre anys. Per altra banda, Liberals i SDP baixarien el suport respecte fa quatre anys, 11 punts en el cas del partit liderat per Jordi Gallardo i un 5% el partit progressista.

Si dels resultats obtinguts per l'enquesta s'extreu la simpatia i només es té en compte el vot directe, és a dir, aquells que han respost a quin partit votaran el proper 7 d'abril, la distància entre DA i PS s'eixamplaria. Així, el partit de Xavier Espot obtindria un 40,4% dels suports i el de Pere López un 29,2%. Liberals d'Andorra es continuaria mantenint com a tercera força amb un 12,4% dels suports, terceravia amb un 9,6% quedaria com a quarta, seguida del partit liderat per Josep Roig amb un 4,5%.

La intenció de vot directe sense tenir en compte la simpatia amb el partit. / CRES

AS es quedaria amb un 3,4% dels vots i UPA amb un 0,6%. Precisament sobre els partits amb un percentatge molt baix de suport, Micó ha posat els resultats de l'enquesta en quarantena perquè “el marge d'error es dispara entre els partits menys votats”. Ha indicat que la campanya electoral influirà molt, ja que “són partits poc coneguts respecte a la resta i s'ho jugaran tot durant la campanya”.

L'enquesta també projecta una alta participació del 84,8%, el que suposaria un increment de gairebé 20 punts respecte a les passades eleccions del 2015, quan va anar a votar un 65,6% dels electors, una de les xifres més baixes. Les trucades telefòniques del CRES s'han fet entre el 28 de febrer i el 13 de març i sobre un mostreig de 811 enquestats andorrans, el que representa un error de més menys el 3,4% i a 401 no andorrans, amb un marge d'error de gairebé el 5%.

stats