Política 07/10/2019

Demòcrates suma Progressistes al pacte a la capital

Marsol compta amb liberals i SDP per evitar una victòria del PS

Joan Ramon Baiges
2 min
Els cònsols major i menor d'Andorra la Vella, Miquel Canturri i Conxita Marsol, durant la sessió de consell de comú. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaNo és gens improvisat. Fa una setmana que els cònsols d'Andorra la vella i d'Ordino han pactat amb Progressistes-SDP per sumar vots per a les eleccions comunals del 15 de desembre. Per a Demòcrates suposa enfortir la candidatura davant un PS que amenaça molts dels feus on hi mana DA, i per a SDP és una fórmula que li permet tenir presència en alguns comuns davant la impossibilitat de constituir candidatures pròpies després dels mals resultats a les eleccions generals passades.

A la capital, Marsol ha de tenir mà dreta per satisfer no només Progressistes, sino especialment Liberals, els socis preferents que han permès un Govern de majoria al Consell General. Però segons algunes fonts la líder taronja a la capital desitja que el seu número dos –és a dir, el cònsol menor– sigui del seu partit i no un liberal, en concret Víctor Pintos, que és el nom que L'A ha posat sobre la taula. Marsol, a diferència del que passa a Escaldes, no se la vol jugar davant un PS que es va imposar a les generals i que treu múscul, malgrat que unes eleccions locals res tenen a veure amb unes generals.

L'estratègia de Progressistes és clara, aconseguir visibilitat. A més, és evident que la seva presència a les candidatures perjudica el PS, encara que els socialdemòcrates no ho vulguin reconèixer públicament.

On també està molt avançada l'aliança és a Ordino, on Josep Àngel Mortés probablement comptarà amb el suport de Progressistes en una parròquia on encara hi ha moltes incògnites: els liberals estan a la baixa i no volen pactar, Enric Dolsa continua entestat a fer llista, mentre que l'anomenat grup d'independents no se sap quin camí agafarà.

Finalment, SDP està a l'espera dels moviments de Josep Miquel Vila a Sant Julià de Lòria. Progressistes són els únics que no han fet cap declaració contra la proposta de reeditar una Laurèdia en Comú amb un altre nom, però volen treballar de manera anticipada i no estan disposats a esperar a darrera hora per tancar noms. Si es donés aquest darrer cas segurament descartaran seguir les passes de Vila.

A Encamp, com va avançar l'ARA, hi va haver una aproximació del PS a Progressistes que no va fructificar. Des del PS s'afirma que no existeixen divisions com s'està comentant en alguns cercles i que persones com Joan Sans estan treballant amb la candidatura de David Rios, malgrat la seva participació a l'Agrupament Encampadà juntament amb Pere Marsenyach i l'exliberal Valentí Martí, una plataforma que difícilment es reconvertirà en una candidatura per al 15D. Mentrestant, a Encamp els Demòcrates segueixen buscant el recanvi per a Jordi Torres davant les reticències del ministre d'Ordenament Territorial. De noms hi sonen diversos, però res de definitiu.

El president de Liberals, Jordi Gallardo, ha defensat el màxim d'aliances i de consens allà on sigui possible i alhora ha evitat parlar de moment de noms i de llocs a l'espera "que les persones que formen part del comitè electoral facin la seva feina i els contactes i tenint en compte que són els comitès locals els que acabaran decidint".

stats