Política 26/03/2019

Demòcrates promet la llei d'igualtat entre homes i dones i l'institut de la dona

Espot reivindica la feina que s'ha fet, però afegeix que cal continuar-hi treballant

M. F.
3 min
El candidat a cap de Govern per DA, Xavier Espot, conversa amb la número vuit de la llista nacional, Helena Mas. / M. F.

Andorra la VellaDemòcrates té la ferma voluntat de tirar endavant la propera legislatura la llei específica per a la igualtat efectiva entre homes i dones i l’institut andorrà de les dones que haurà de vetllar, entre d’altres, per fer pedagogia i per controlar que les diferents polítiques que es tirin endavant es facin des de la perspectiva de gènere i s’apliqui la llei d’igualtat.

El candidat a cap de Govern de DA, Xavier Espot, ha destacat que al llarg d’aquesta passada legislatura ja s’han fet “passes importants” per a la igualtat, gràcies a la llei que es va impulsar i que atenia no només les dones sinó a d’altres col·lectius considerats vulnerables. Gràcies a aquest text, ha recordat, s’han materialitzat mesures com el principi d'igualtat retributiva per raó de sexe, de tal manera que aquelles dones que considerin que han estat “infrapagades” puguin reclamar sense que hi hagi un termini de prescripció i amb la inversió de la càrrega de la prova, amb la qual cosa ha de ser l’altra part la que ha de demostrar que no hi ha hagut aquesta diferència salarial.

Malgrat aquests “avenços” Espot ha reconegut que cal “anar més enllà” i per aquest motiu volen “impulsar de manera ràpida i efectiva” la llei d’igualtat entre homes i dones, de la qual ja hi ha un “primer guió” treballat amb les associacions de dones. Amb aquesta llei, per exemple, “s’aprofundirà” en el concepte de conciliació, ja que la llei de la igualtat ja preveia que el Govern ha d’impulsar un pla per a la conciliació que haurà d’establir “mesures concretes”. Aquesta, tal com ha reconegut Espot, no serà “una matèria fàcil” ja que una part important de l’economia del país es basa en el sector serveis, on la “conciliació és més difícil”. De totes maneres, creu que amb “pedagogia” i si cal fins i tot “un acompanyament” a les empreses en forma, si calgués, d’ajudes, aquesta conciliació es pot aconseguir, ja que els empresaris veuran els beneficis d’aquesta conciliació.

El candidat a cap de Govern de Demòcrates ha recordat que la llei d’igualtat ja lluita contra la bretxa salarial i ara creu que en aquesta voluntat “d’anar més enllà”, una de les tasques que caldria encomanar a l’institut de la dona seria que es publiquessin les graelles salarials. Quant a les quotes, ha manifestat que ell personalment en seria favorable “com a mesura de xoc” i “transitòria” i creu que en el debat de la llei d’igualtat efectiva es podria plantejar. De totes maneres, ha reivindicat que són la formació que no ha necessitat quota per ser totalment paritària en les llistes. “Som els que amb millor nota superem el test de la paritat”, ha manifestat, destacant que d’altres formacions que reclamen les quotes no poden dir el mateix.

Quant al servei d’atenció integral a la dona ha tornat a remarcar que es tracta d’un servei que garanteix d’una banda els drets de les dones i de l'altra mantenir el coprincipat. Creu que “no és cap hipocresia”, tal com han criticat altres formacions ja que garanteix que les dones rebin informació de manera protocolaritzada i harmonitzada i les ajudes que li puguin caldre.

En l’acte per explicar les polítiques d’igualtat Espot ha estat acompanyat de la número vuit, Helena Mas, que ha destacat que les mesures per fomentar la igualtat passen per quatre nivells: econòmic, social, sanitari i educatiu. Així, ha manifestat que caldrà impulsar accions per compatibilitzar la vida familiar i laboral; polítiques d’ocupació activa centrades en el principi d’igualtat; la prevenció de la violència de gènere, amb, per exemple, tallers a les escoles o la rehabilitació dels homes que hagin comès maltractaments, o que les dones tinguin visibilitat en llocs de treball que han estat tradicionalment ocupats per homes.

stats