Política 23/05/2022

Demòcrates tornaria a guanyar les eleccions segons l'enquesta de l'ARI

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, Espot és el més ben valorat amb un 6,9, seguit de Gallardo

ARA Andorra
3 min
Un instant de la presentació dels resultats de l'enquesta.

Andorra la VellaAndorra Recerca + Innovació (ARI) ha presentat aquest dilluns els resultats de l'enquesta política efectuada durant la primavera del 2022. El treball de camp s'ha realitzat entre el 29 d'abril i l'11 de maig, amb una mostra de 403 persones de nacionalitat andorrana i 402, no andorranes; totes elles majors de 18 anys i escollides de manera aleatòria. Així, es desprèn que Demòcrates (DA) s'imposaria en les eleccions generals amb un 33,3% dels vots. En segona posició, el Partit Socialdemòcrata (PS) obtindria el 14,4% dels vots, seguits de Liberals amb 7,1%, de Terceravia amb un 3%, d'Andorra Endavant amb un 2,3% i de Ciutadans Compromesos i Progressites SDP amb un 0,9%. En aquest cas, cal destacar que un 18,8% dels enquestats encara no sap a qui votarà. D'altra banda, si es té en compte la intenció de vot més la simpatia, DA assoliria una majoria absoluta superant el 52%, seguit del PS amb un 22,5%, de Liberals amb un 11,28% i de Terceravia i Andorra Endavant amb un 4,6 i un 3,5% respectivament.

Mostra d'un dels resultats de l'enquesta.

A la pregunta sobre si ara se celebressin eleccions generals a quin partit votaria, DA arribaria a un 23,7% de vots ja decidits, mentre que PS tindria un 7,3% i Liberals el 4%. Demòcrates per Andorra "continua tenint molta força tot i els resultats que disminueixen una mica, possiblement per la tornada a la mateixa situació que hi havia abans de la pandèmia, amb les problemàtiques que ja tenia el país", ha insistit el coordinador de l'ARI, Joan Micó, durant la presentació.

Micó ha presentat els resultats d'una enquesta que ha valorat com a continuista. "Es nota un lleuger desgast, tant en la valoració dels polítics del país com en el sistema democràtic d'Andorra, però sense arribar al nivell del 2019, abans de la pandèmia causada pel Sars-Cov-2", ha dit. A més, ha afegit que "la resposta política que s'ha donat a la pandèmia ha estat valorada de manera molt positiva i ara estem en la fase de tornada a la normalitat, que implica que es valorin de manera més crítica altres situacions, però sense arribar a les valoracions del 2019", ha argumentat el coordinador. Així, la valoració de la tasca del Govern continua sent, segons les dades difoses per Micó, "alta", amb un 6,1.

Pel que fa a la valoració dels líders, el cap de Govern, Xavier Espot, és el polític millor valorat del país, tant per als andorrans com per als no andorrans, amb un 24,3% i un 25,4% dels vots respectivament. El segon dirigent amb més percentatge és l'exministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb un 5% dels andorrans i un 3,2% dels no andorrans. Xavier Espot "continua amb una valoració molt alta per part de la ciutadania, amb un 6,9 quan parlem d'andorrans i del 7,2 per part dels no andorrans", ha valorat Micó. En aquest cas de la valoració mitjana, Jordi Gallardo és el segon polític més ben valorat amb un 5,4 i Pere López i Josep Pintat obtenen un aprovat amb un 5,06. Els enquestats donen una nota de 5,16 a Carles Naudi i només suspenen a Carine Montaner amb un 3,6 sobre 10.

L'enquesta pregunta per primera vegada, el motiu pel qual no s'està satisfet amb el funcionament de la democràcia a Andorra. Dels resultats destaca, per part dels no andorrans, una majoria que respon "per manca de drets polítics dels immigrants", i per part dels andorrans, perquè "el govern respon a interessos particulars, dels rics i oblida la resta de ciutadans".

En allò que refereix a la confiança en les institucions andorranes, amb una puntuació entre 0 'cap confiança' i 10 'molta confiança', els no andorrans aproven totes les institucions i entitats del país: coprínceps, Consell General, Govern, comuns, administració de Justícia, Tribunal Constitucional, partits polítics, sindicats i policia. I per part dels andorrans, suspenen dues institucions: els coprínceps (4,8) i els sindicats (4,9).

Durant l'elaboració de l'enquesta també es va qüestionar sobre el conflicte bèl·lic a Ucraïna. Tant andorrans com no andorrans es mostren majoritàriament contraris a la invasió del govern rus sobre Ucraïna. Preguntats si estan d'acord o en desacord que Andorra s'hagi sumat a les sancions econòmiques contra Rússia i Bielorússia, una majoria, tant d'andorrans com de no andorrans, hi està d'acord.

stats