Política 18/11/2019

Desencallat el projecte per un aparcament a la part alta d'Escaldes-Engordany

La infraestructura, que tindrà 600 places i costarà 11,9 milions, pot estar enllestida el 2022

M. F.
3 min
Imatge de com quedarà l'aparcament. / COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany ha desencallat, després d'anys de projecte, la construcció d'un aparcament a la part alta de la parròquia. D'aquesta manera, s'ha donat llum verda a l'enderroc, l'excavació i la construcció d'aquesta infraestructura i també a l'ordinació de crèdit plurianual per finançar els treballs. L'aparcament comptarà amb 600 places, tindrà un cost d'11,9 milions d'euros i estarà enllestit el 2022.

Aquest pàrquing tindrà accés tant pel carrer com per la carretera de l'Obac i se situarà tot just al davant de la benzinera que hi ha a la carretera. Ara es convocarà el concurs per a l'enderroc i no està clar que l'adjudicació es pugui fer abans que l'actual majoria acabi el seu mandat. La cònsol major, Trini Marín, ha destacat que és un "projecte molt bo per al cor de la parròquia" i ha celebrat que després de "tants anys" parlant-ne finalment es pugui materialitzar. La consellera de Finances i Compres, Núria Gómez, ha destacat que es pugui fer front a aquests 12 milions que costa la infraestructura "amb recursos propis" del comú i ha detallat que l'enderroc i l'excavació es farà entre els anys 2020 i 2021 i l'estructura es construirà entre el 2021 i el 2022. Al seu torn, el cònsol menor, Marc Calvet, ha subratllat que aquesta infraestructura facilitarà que els propietaris de la zona puguin procedir a reformar els seus habitatges, ja que podran oferir places d'aparcament a proximitat i ha afegit que servirà també per dinamitzar la zona, ja que serà "el primer accés d'aparcament" que es trobaran els conductors baixant des d'Encamp per la carretera de l'Obac. A més, s'hi construirà un ascensor que connectarà la part alta de la parròquia amb la carretera de l'Obac.

Des de l'oposició la consellera del PS, Cèlia Vendrell, va recordar que fa "setze anys" que "demòcrates o els seus predecessors", portaven als seus programes aquest projecte i que quan el 2016 es va aprovar una partida d'un milió d'euros per tirar-lo endavant ella ja va manifestar que "tant de bo es pogués arribar al final del mandat amb l'enderroc fet, ja excavat" i començant a bastir la infraestructura. "Anem una mica retardats", ha manifestat, desitjant que pugui "arribar a bon port". Per la seva banda, el conseller liberal Higini Martínez-Illescas ha justificat la seva abstenció en la votació d'aquest punt perquè tot i que és "una bona notícia" que es materialitzi un aparcament que "fa temps" que s'esperava, els "costos no quadren" i en aquest sentit ha destacat que dels deu milions que es parlava al començament ara s'ha passat als dotze i prefereix "ser prudent".

Pròrroga al contracte de la Semtee

D'altra banda, el consell de comú celebrat aquest dilluns ha servit, també, per aprovar la proposta de pròrroga de vint anys de la concessió a la Semtee. El contracte vigent finalitzava el 2042 i s'ha proposat que s'allargui fins al 2062 perquè la societat pugui amortitzar d'aquesta manera unes inversions "importantíssimes", segons Gómez, que ha de dur a terme per reformar la coberta i que poden tenir un cost aproximat de cinc milions d'euros. Aquests treballs hauran de servir per fer una reforma integral d'aquesta coberta. Vendrell s'ha mostrat a favor que es tiri endavant aquesta pròrroga però en canvi no de facultar els cònsols per poder signar l'addenda als contractes vigents, ja que ha manifestat que ella no és favorable de "signar xecs en blanc" i creu que seria més correcte que l'addenda passés per consell de comú abans de la signatura.

En la sessió de consell de comú també s'ha aprovat una proposta de conveni per habilitar un pas per a vianants, el passatge Josep Vidal Martí, que connecti les avingudes Carlemany i Fener a l'alçada de la plaça Coprínceps. Tal com ha comentat Marín era un pas que ja existia i ara caldran uns treballs per habilitar-lo. La cònsol major ha qualificat aquesta connexió com una "bona cosa" per a la zona perquè hi haurà una connexió més amb el carrer per a vianants.

La consellera de Finances també ha informat que el tercer trimestre de l'any s'ha tancat amb un superàvit de 5,8 milions fruit d'unes despeses de 17 milions i uns ingressos de 23. També ha reivindicat que s'hagi rebaixat l'endeutament de la parròquia en vint milions després d'haver fet inversions per valor de 32.

A l'últim, en el torn de preguntes, Martínez-Illescas ha demanat a la majoria que es faci una reunió de poble per informar els ciutadans sobre els canvis urbanístics al Clot d'Emprivat. Des de la majoria se li ha respost que ja es va fer una exposició pública i que es va editar un vídeo i que ara, un cop feta l'aprovació, no correspon fer una reunió de poble.

stats