Política 22/07/2019

La unitat de radioteràpia perd punts

Benazet busca alternatives al projecte i Espot demana una "reflexió pausada"

T. Navarro
2 min
Imatge del projecte guanyador del concurs d'idees de la nova unitat de radioteràpia. / SFG

Andorra la Vella"No hi ha la certesa que la unitat de radioteràpia sigui la millor idea i la investigació genera la incertesa de si s'està encertant amb la millor màquina", ha explicat el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, traslladant les paraules que va exposar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a l'executiu. El principal inconvenient que el ministre va posar sobre la taula va ser l'avenç de la investigació en el camp de l'oncologia, que farien que les instal·lacions quedessin obsoletes "d'aquí a dos anys", corrent el risc de "fer un tractament que no sigui l'adequat".

Amb una màquina obsoleta, l'executiu no podrà amortitzar-la, cosa que no passaria si la unitat tractés a més pacients dels 100 que avui dia resideixen al Principat. Un altre dels punts en contra seria la dificultat de trobar personal especialitzat per dur a terme els tractaments, donat que, segons Benazet, no es trobaria a ningú per treballar tan poques hores. Amb tot, el Govern està a l'espera d'un darrer informe tècnic per assegurar la viabilitat de la instal·lació i veure si, amb un cost tan gran, podrà amortitzar-se.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, ha justificat la decisió anterior, que "probablement es va fer amb unes xifres que avui dia no són vàlides", i que una de les alternatives podria ser "altres inversions per millorar l'atenció". En la mateixa línia s'ha expressat el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, que creu que "l'Estat ha de simplificar al màxim la situació", estudiant "si ho fa amb la unitat de radioteràpia i les seves problemàtiques o d'una altra manera". "La voluntat de l'anterior legislatura era tirar-ho endavant, però els metges ens han de dir si és bona idea o no", ha conclòs Ensenyat.

El millor tractament possible

En el tradicional dinar que el Govern celebra a Aina cada estiu, el cap de Govern, Xavier Espot, ha matisat les afirmacions de Benazet, exposant que "el ministre no ha dit que la unitat de radioteràpia no es durà a terme". Considera necessari que "abans de prendre una decisió amb unes repercussions econòmiques evidents cal fer un estudi", tenint la certesa que "sigui el millor tractament possible i disponible per als nostres pacients".

Pel que fa a la construcció del nou edifici, Espot ha afirmat que “encara no hem decidit” si es durà a terme o no. La partida pressupostària destinada no s’ha iniciat i, amb el concurs d’idees fet, “tot dependrà de si es tira endavant o no”, donat que l’espai on encabir la unitat no pot ser equivalent, sinó que ha de complir unes característiques especials. “Estem en el moment de fer una reflexió pausada” d’una decisió “que no vidrà d’un o dos mesos”, ha dit.

stats