Política 10/04/2019

El dilema dels liberals

L'executiva d'L'A cataloga com a "bons" els resultats de les eleccions

Joan Ramon Baiges
2 min
El Comitè Executiu de Liberals d'Andorra, dimarts al vespre. / LIBERALS D'ANDORRA

Andorra la VellaLiberals d'Andorra es troba en un camí que ara té dues rutes a seguir, pactar amb Demòcrates o no. I no hi ha un bloc unànime, una opinió majoritària. Un sector està molt insatisfet amb els resultats i considen que ha estat un fracàs perquè, malgrat els triomfs de d'Acord a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, la coalició no ha convertit Pere López (PS) en candidat amb possibilitats en una investidura, i tampoc es podrà canviar el sistema electoral, una de les grans aspiracions de la coalició.

El comitè executiu de Liberals d'Andorra s'ha reunit aquest dimarts al vespre per valorar els resultats de les eleccions generals i analitzar els diferents escenaris que s'obren a partir d'ara al Consell General, vist que cap força política té majoria absoluta.

La reunió va començar fent un repàs als resultats electorals que s'han catalogat "com a bons, ja que hem crescut, passem a ser un grup parlamentari de quatre quan vam acabar la legislatura sent tres", ha explicat Jordi Gallardo, president de Liberals d'Andorra, segons es recull en un comunicat.

Durant la junta, Gallardo va traslladar als membres de l'executiva liberal que Xavier Espot s'ha posat en contacte amb ell i que "mantindrem una trobada la setmana vinent. Serà llavors quan veurem com pensa encarar Demòcrates per Andorra aquesta legislatura".

L'òrgan directiu de Liberals d'Andorra també ha decidit començar a planificar escenaris de treball durant la legislatura que començarà el dia 2 de maig amb el jurament dels electes com a consellers generals i amb l'elecció dels membres de la Sindicatura.

Per últim, la sessió del comitè executiu va debatre sobre la convocatòria d'un Congrés abans de les vacances que servirà per renovar els càrrecs directius del partit i encarar la segona part de l'any en el qual, recordem, al mes de desembre se celebraran les eleccions comunals.

Però les aigües no són tan tranquil·les. Una part del partit és partidària de pactes puntuals amb DA per no quedar diluïts pel PS i deixar tot el protagonisme a la tercervia, de manera que es podria facilitar la investidura d'Espot i l'aprovació dels pressupostos a canvi de cessions dels Demòcrates en alguns punts concrets.

En canvi, un altre sector considera que aquesta estratègia seria suïcida de cara a les comunals i hi ha qui està convençut que DA no podrà mantenir alguns comuns, especialment el d'Escaldes-Engordany. Aquests mateixos militants recorden que en el penúltim congrés liberal abans de les eleccions, quan es va donar via lliure als comitès locals per validar el pacte amb el PS, es va deixar clar que mai es pactarà amb els demòcrates, i això ho recorden ara perquè pensen que s'ha de mantenir el compromís adquirit.

Precisament aquest dimecres en declaracions a RTVA Liberals d'Andorra es mostra disposat a tractar amb Demòcrates un acord de legislatura que garanteixi la governabilitat. La formació, però, descarta formar part d'un Govern de coalició. Europa,

stats