Política 06/12/2019

Dolsa encén la flama i el debat s'escalfa

Intens debat a quatre bandes d'Ordino amb Dolsa, Tudó i Mortés fent-se retrets i Balsa com a espectador

M. F.
3 min
Sandra Tudó, Jordi Balsa, Enric Dolsa i Josep Àngel Mortés, moments abans de l'inici del debat. / M. F:

Andorra la VellaDebat televisiu a quatre bandes a Ordino que es preveia renyat, tenint en compte com ha arrencat la campanya, i que ha complert les expectatives. El candidat de X'Ordino, Enric Dolsa, ha començat 'repartint' a les llistes rivals, centrant-se especialment en qui ha estat els darrers quatre anys a l'oposició, Sandra Tudó, que encapçala MovemOrdino, i en l'actual cònsol major, Josep Àngel Mortés, d'En Comú per Ordino. Els ha retret les fórmules escollides per presentar-se a aquests comicis. Així, a Tudó li criticava que "de liberal hagi passat a socialista" i a Mortés que concorri a les eleccions amb una "barreja important". Tudó li ha respost que ella es va "a dormir com a independent i es lleva com a independent" i li ha recordat a Dolsa que ell sí que és militant de Liberals.

Després d'aquests estirabots sobre la coherència política d'uns i dels altres, Dolsa ha començat a atacar amb dades sobre l'endeutament i ha defensat que en el seu mandat es van invertir "50 milions d'euros" enfront dels cinc que, ha afegit, ha invertit Mortés, una qüestió que posteriorment l'actual cònsol ha respost, matisant que han estat vuit i recordant que l'endeutament per habitant s'ha reduït a gairebé la meitat. Després dels retrets, Tudó ha volgut fer una crida a mirar endavant i ha introduït un altre tema, el del pla d'urbanisme. Mentrestant, l'altre candidat a la parròquia, Jordi Balsa de Terceravia+ Independents, que fins llavors s'havia mantingut al marge de la picabaralla, ha començat a desgranar les seves propostes i semblava que el debat es tranquil·litzaria però no ha estat així, ja que Mortés li ha recordat a Tudó que ella ha donat suport al "90% de les accions que ha impulsat el comú". Dolsa continuava reivindicant que la seva és l'única candidatura amb propostes i ha esmentat l'Andorra en miniatura, un projecte que Tudó li ha criticat, recordant-li que ells sí que tenen propostes com potenciar l''après-ski' perquè els esquiadors es quedin a la parròquia. Balsa continuava desgranant el seu projecte (calendari d'esdeveniments, concurs de ninots de neu...). Llavors arribava el torn de Mortés, que retreia a Dolsa que té "la sensació que viu en una altra parròquia", un argument que faria servir al llarg del debat. I aprofitava el torn de paraula per recordar-li al candidat de X'Ordino que sí que tenen propostes, com el pla de dinamització perquè hi hagi activitat els dotze mesos de l'any i un nou producte turístic, Riberamunt, que vol aprofitar el camí ral.

Arribats al bloc social, i mentre Tudó desgranava la proposta de fer una conselleria de l'habitatge, Dolsa atacava a la majoria actual queixant-se que no hi hagi servei de circulació les 24 hores i que no es controli, per exemple, que no hi hagi fuites d'aigua. I aprofitava, alhora, per fer una proposta estrella, eliminar els parquímetres dels aparcaments exteriors. Mortés li retreia que no sabia d'on treu la informació i que no és cert que no s'hagi treballat en la gestió de l'aigua. I Balsa continuava, a la seva, comentant més aspectes del seu programa.

Encara havia d'arribar el moment en què Dolsa tragués una fotografia de la televisió de la Casa Pairal dient que era la mateixa que va comprar ell quan era al comú i reclamant cortines per a la mateixa instal·lació. Mortés ha ironitzat dient que tant de bo tots els problemes fossin aquests, ja que tenen fàcil solució, i Tudó sortia en la seva defensa.

Dolsa encara faria servir més imatges, i parlant de Casa Rossell, on hi vol ubicar el ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, ha denunciat l'estat en què es troba l'interior precisament aprofitant les fotografies. Mortés li ha comentat que la possibilitat del ministeri no és viable perquè ja es va estudiar i li ha recordat que juntament amb el Govern s'ha fet un estudi d'usos d'aquesta infraestructura. "Sempre parlant d'estudis i no es fa res", li ha respost Dolsa. Tudó ha introduït llavors la proposta per a un altre edifici de la parròquia, l'hotel Casamanya, on volen impulsar un centre de participació col·lectiva. Mortés exposava que vol instal·lar-hi les instal·lacions comunals i això feia saltar altra vegada Dolsa, que proposa un viver d'empreses.

El moderador, Jordi Cama, convidava els candidats a esgotar els seus minuts i anar explicant propostes i llavors les coses s'han calmat tot i que sortien temes que podien encendre els ànims com el vial de la Massana o Arcalís. Potser perquè cada candidat disposava ja de molt pocs segons per parlar el debat no s'ha tornat a encendre.

stats