Política 12/07/2019

Dolsa vol intentar "l'última opció" per tornar a ser cònsol

L'empresari i polític ha fet arribat a DA el seu desig, però Demòcrates compta amb Mortés per revalidar la majoria al comú

Joan Ramon Baiges
3 min
El conseller de la minoria ordinenca, Enric Dolsa / J.D.

Andorra la VellaL'empresari ordinenc Enric Dolsa vol "aprofitar l'última oportunitat". Aquest és l'argument que ha exposat a destacats dirigents de Demòcrates i a altres persones del món polític i empresarial per justificar el seu desig de ser candidat per tornar a ser cònsol d'Ordino, i sap que per fer realitat aquest objectiu necessita obligatòriament del suport de DA a la parròquia ordinenca.

La proposta del també editor ha sorprès molt a Demòcrates. En absolut s'ho esperaven i han deixat clar que el seu candidat és i serà l'actual cònsol, Josep Àngel Mortés, una peça clau dins de la política ordinenca i artífex de les darreres victòries electorals de la formació de centredreta. Però Dolsa no renuncia a aquesta possibilitat que en cap cas suposa militar a DA, una possibilitat que té descartada. Ha fet contactes estèrils –fins i tot amb algun ministre– i compta amb el suport de Berna Gaspà, exsubsíndica i excandidata territorial de Coalició Reformista (CR) el 2009, amb qui torna a tenir una bona relació i amb qui va formar tàndem de cònsols del 2000 al 2003 però qüestions relacionades al pla d'urbanisme d'Ordino va provocar un distanciament entre ambdós.

Dolsa complirà 65 anys i comenta en el seu cercle íntim que haurà de deixar d'estar al capdavant de les seves empreses i que vol aprofitar la darrera oportunitat que té per tornar a ser l'home fort d'Ordino. Però aquest desig és bastant improbable que es faci realitat. Mortés és l'home d'ACO+DA a Ordino i la seva gestió a la corporació local és el seu millor aval per intentar la reelecció: ha rebaixat el deute considerablement, ha solucionat la situació d'Arcalís i és un polític molt ben considerat dins de l'àmbit demòcrata i, sobretot, té la plena confiança del cap de Govern, Xavier Espot.

Dolsa va ser cònsol major de la parròquia d'Ordino durant vuit anys (del 2000 al 2008), i la seva vida política ha estat sempre lligada als liberals, tot i que en les darreres eleccions generals va mostrar obertament el seu suport al candidat de DA, Xavier Espot. El 2011 va intentar novament ser elegit cònsol amb Convergents d'Ordino (CD'O), però va ser derrotat per la candidatura d'ACO+DA que liderava Ventura Espot.

Precisament Mortés va rebre dimarts passat el suport del comitè parroquial, que va validar que torni a ser el candidat d'ACO+DA. L'òrgan local també va elegir Antoni Escabrós i Marc Saura com a representants d'Ordino al comitè executiu de Demòcrates, mentre que Cristina Rico serà la suplent.

Escaldes-Engordany és un altre dels focus d'atenció davant les properes eleccions comunals. Aquí la situació és diferent i té a veure amb l'emprenyament que té l'excap de Govern, Toni Martí, pel pacte de Govern amb Liberals d'Andorra. L'exhome fort del partit no acaba de digerir una aliança que ha permès l'entrada al Govern a aquells a qui acusa d'haver maltractat el seu Govern per l'espinós afer de BPA. Martí no accepta l'aliança i de moment s'oposa frontalment que liberals i demòcrates confeccionin una candidatura conjunta a Escaldes-Engordany, malgrat els mals resultats de DA en les generals passades i el triomf de la candidatura del PS. Fonts de DA veuen difícil que Martí formi una candidatura independent a la del seu actual partit, però en canvi no descarten que vulgui anar com a número u i tornar a ser cònsol escaldenc. És a dir, en aquest cas el mateix desig que Dolsa.

I on també s'estan produint moviments, encara que molt embrionaris i no es pot parlar en absolut de contactes, és a Sant Julià de Lòria. Algunes fonts apunten que Unió Laurediana podria apostar pel conseller general Josep Majoral per liderar la candidatura i recuperar el comú. També és segur que Desperta Laurèdia farà una candidatura, encara que en aquest cas està per veure si serà amb la participació del PS o Demòcrates. Atomitzar el vot és donar el triomf en safata a UL, i per tant l'objectiu és concentrar-lo. I aquí falta una peça essencial, com és la decisió que adopti Laurèdia en Comú que, cal no oblidar, està governant amb consellers de DA i de Progressistes. El cònsol Josep Vila haurà de calibrar les possibilitats reals que té per aconseguir la reelecció i, òbviament, fer-ho en solitari no és una opció vàlida, així que la possibilitat més plausible seria aconseguir novament una aliança amb Demòcrates. Però en política andorrana i, sobretot en l'àmbit comunal, donar per fet ara qualsevol possibilitat és viure en un món virtual que possiblement no s'assimilarà a la realitat que es trobaran els votants el dia de la cita amb les urnes.

stats