Política 12/08/2019

El PS demana a la Fiscalia que actuï contra el Govern per una probable inacció en prevenir l'esllavissada

La formació denuncia que els tècnics d'Ordenament Territorial havien alertat de la situació i demanda informació al Govern

Ara Andorra
2 min
Els socialdemòcrates reaccionen al que entenen una inacció del Govern. / ARA

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata demana a la Fiscalia General que actuï contra el Govern per un probable inacció en prevenir l'esllavissada d'aquest dissabte passat al matí a la CG1 davant del Punt de Trobada, segons un comunicat de la formació.

Segons indica el mateix PS, "exigim explicacions i responsabilitats al Govern, ja que era una situació previsible. Des del 2015 sembla que els tècnics ja van avisar del perill d'esllavissada a la zona donada la inestabilitat del terreny".

Els socialdemòcrates han assenyalat també que "el que sembla conseqüència d'una presumpta manca d'accions preventives aplicades per evitar aquesta situació, ja que, com recullen els mitjans, hi havia una clara alerta per part de tècnics d'Ordenament Territorial. Per tant, entenem que aquesta pretesa inacció ha posat en perill molta gent, tractant-se a més d'una carretera general d'accés i sortida del país".

En el mateix comunicat, el PS entén que "després de la situació viscuda, no es pot fer com si res hagués passat. Així com tampoc al·legar que no s'ha actuat perquè el Govern no tenia competències en aquest àmbit. Recordem que la prevenció i protecció davant de riscos naturals i geològics sí que és competència de l'executiu, que no es pot derivar cap a altres administracions públiques".

Els socialdemòcrates expressen que "continuem lluitant i defensant els drets de tothom i avancem en la voluntat de realitzar diferents accions parlamentàries per intentar esbrinar exactament què ha passat, per què no es va actuar malgrat l'alerta clara expressada pels serveis tècnics, per garantir la seguretat viària i depurar les responsabilitats escaients".

Paral·lelament, els socialdemòcrates han entrat en format d'urgència un tràmit legislatiu per demanar al Govern diferents tipus d'informació referent a l'esllavissada de la CG1. El PS ha sol·licitat informació sobre la documentació i autorització dels desmunt al terreny anomenat La Portalada i les seves caracterítiques. També han demanat els darrers informes i estudis tècnics produïts des de l'autorització del desmunt; els informes i documents que adverteixen del deteriorament dels ancoratges i del revestiment amb gunita; tota la documentació entre el Govern i el comú de Sant Julià de Lòria i la propietat requerint les actuacions necessàries, així com els convenis entre les administracions públiques i la propietat.

stats