Política 12/02/2019

El PS pensa en Vela per a número dos

Gili defensaria la territorial d'Escaldes el proper 7 d'abril

Joan Ramon Baiges
2 min
El secretari d'organització del PS, Carles Sánchez, i la primera secretària del partit, Susanna Vela, en roda de premsa. / L. M.

Andorra la VellaL'activitat política és frenètica aquests dies en la preparació de les llistes electorals que competiran a les eleccions generals del 7 d'abril. Mentre els caps de llista estan definitis, queda molta feina per fer perquè moltes de les ofertes són rebutjades i el ball de noms és constant.

Si a DA es dona per segur que el candidat Xavier Espot triarà una dona del seu entorn més proper per anar de segona a la candidatura nacional, el mateix passa al PS, on la figura de Susanna Vela s'erigeix com la número 2 de la llista nacional, que fa quatre anys va ocupar Rosa Gili. D'aquesta manera es consolida l'ascens de Vela, que va ser nomenada primera secretària del PS i que està agafant protagonisme polític en els darrers mesos. Vela va anar per la parroquial d'Escaldes fa quatre anys, mentre que Gili va ser la segona a la nacional. D'alguna manera es pot interpretar com un intercanvi de papers.

L'escenari encara està molt indefinit. Si res no canvia competiran set llistes nacionals: DA amb Espot; el PS de Pere López; la terceravia de Josep Pintat; L'A amb Jordi Gallardo; Progressistes-SDP amb Josep Roig; Podem liderat per Joan Seguí, i una Andorra Sobirana que ha de decidir si aposta per Eusebi Nomen, la cara més visible i coneguda.

També es pot donar per segur el lideratge de Quim Miró al PS de la capital. A Encamp es quasi segur que Ferran Costa no hi serà i que la llista PS-L'A la formaran David Rios i Cathy Juan, mentre que Maria Martisella i Jordi Torres defensaran les sigles de DA. SDP hi serà segur.

La Massana i Sant Julià són les parròquies més complicades. Els partits entenen que tres llistes representarà la victòria per a UL amb Carine Montaner i Josep Majoral. Però DA vol tenir llista pròpia, igual que PS-L'A (ara sonen Gerard Alís i Lluís Mas) i tampoc és descartable reeditar una Laurèdia en Comú sense els demòcrates. Podria DA unirse a UL? Hi ha qui ho defensa.

La indefinició de Ciutadans Compromesos està sent la gran dificultat a la Massana. L'intent liberal d'un apropament a la terceravia s'ha topat amb la negativa de Carles Naudi, així que CC està dividida entre els partidaris de Josep Pintat i els de Xavier Espot.

Són els liberals els que estan patint els efectes del pacte amb els socialdemòcrates. A totes les parròquies hi han fugides i veus que no amaguen el descontentament amb el PS i, sobretot, el gir a l'esquerra del partit per acontentar el PS. Ordino n'és un exemple, on molts liberals de tota la vida no volen que el seu vot afavoreixi als de Pere López.

stats