Política 04/06/2019

Ensenyat és partidari d'una secretaria d'Estat d'Igualtat

Codi de família, transparència, actius virtuals i emprenedoria, els textos legislatius que hi ha a l'horitzó més immediat

M. Margalef
3 min
La foto de família amb el Govern i els nous consellers generals. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaSi aquest dilluns era el col·lectiu d'Acció Feminista qui demanava al Govern la creació de la secretaria d'Estat d'Igualtat, aquest dimarts ha estat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, qui ha volgut animar Xavier Espot a fer un pas endavant en aquesta línia. “Personalment crec que s'ha de fer i és un bon símbol que existeixi aquesta secretaria d'Estat i em fa la sensació que Espot també té aquesta intenció”, ha deixat anar Ensenyat. Precisament aquest dimarts al matí el cap de Govern ha deixat la porta oberta a finalment crear la secretaria d'Estat, però en cap moment ho ha confirmat.

Per altra banda, el conseller demòcrata ha desgranat el full legislatiu d'aquí a finals d'any i ha recordat que abans del 15 de juliol la intenció de la majoria que dona suport a l'executiu, DA+L'A+CC, és entrar a tràmit parlamentari la proposició de llei de transparència i bon govern. Un text que la passada legislatura va impulsar Liberals d'Andorra i que es va quedar en un calaix. Ara s'està reprenent la feina parlamentària des d'aquell punt amb la intenció de tenir-la enllestida abans de les vacances d'estiu. “Regular l'accés a la informació tant per part dels consellers com de la ciutadania i també establir mecanismes per evitar el possible mal ús de la governança”, ha desgranat a grans trets Ensenyat. El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha assegurat que la llei és “una demanda social” i ha assenyalat que el text permetrà completar totes les demandes d'informació per part de la ciutadania.

Tot i aquestes bones intencions, el cap de l'oposició i president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha posat en quarentena el text legislatiu, almenys fins que el puguin consultar. “Veurem què entenen per transparència des de DA i la majoria que li dona suport”, ha etzibat López. Pel que fa a una de les mesures que ha transcendit de la llei, que és la declaració de béns davant de notari per part dels polítics tot i no ser públics per poder controlar si hi ha o no enriquiment il·lícit durant l'ostentació del càrrec públic, López ha recordat que “al PS ho fem des del 2001”. “No es pot presentar com una novetat quan els socialdemòcrates portem en pràctica aquest aspecte des de fa anys”.

De cara als textos legislatius a treballar al setembre i octubre per entrar a tràmit parlamentari abans del desembre, Ensenyat ha assenyalat que està sobre la taula la llei d'emprenedoria, la d'actius virtuals –que va tirar endavant Carles Naudi la passada legislatura–, i l'actualització del codi de família que va ser una proposició de llei que va tirar endavant DA l'anterior mandat però que finalment no es va poder aprovar.

Paritat al Consell General

Aquestes declaracions les han fet els consellers un cop acabada la sessió ordinària de Consell General que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda on s'han nomenat als nous consellers generals, després de la configuració del Govern. D'aquesta manera han jurat el càrrec de consellers Justo Ruiz, en substitució d'Espot; Joan Carles Ramos, en substitució de Jordi Torres que agafa el ministeri d'Ordenament Territorial, i Berna Coma, per substituir l'ara ministre de Salut Joan Martínez Benazet. Per part del grup liberal Eva López ha jurat el càrrec com a consellera, per substituir el ministre Jordi Gallardo, i la fins ara consellera general liberal Sílvia Ferrer ha jurat com a secretària de la Sindicatura en substitució de Ferran Costa que ha renunciat al càrrec per ocupar la presidència del grup parlamentari.

Amb aquest moviment de cadires, el Consell General queda representat per 14 homes i 14 dones, un fet que la síndica general Roser Suñé ha celebrat. “És bo que la paritat s'aconsegueix de manera natural i hi ha una normalització, ara s'ha de demostrar que estem treballant per aconseguir la igualtat perquè ser paritaris no vol dir fer polítiques d'igualtat automàticament”, ha recordat. En relació a la demanda per una secretaria d'Estat d'Igualtat, Suñé ha destacat que “em preocupa menys on ha de ser sinó que s'estableixi veritablement un treball transversal entre tots per tenir les qüestions de gènere presents amb tots els treballs de l'executiu i legislatiu”.

Treceravia, a les comunals

Finalment, i també en el torn de declaracions, el conseller general de terceravia, Josep Majoral, ha confirmat que la recent formació política liderada per Josep Pintat està treballant per ser present a les eleccions comunals del desembre. Tot i que no s'ha atrevit a dir en quines parròquies terceravia podrà configurar llista, ha assegurat que “s'està treballant per la creació dels comitès parroquials i s'està veient a la ciutadania per col·lectius”. Tot i això, el que sembla clar és que Sant Julià, on ja hi van guanyar les eleccions generals, hi configuraran una llista per guanyar i estar al capdavant del comú lauredià.

stats