Política 13/09/2019

El cap d'Estat enviarà un ministre per reforçar el sistema educatiu francès

També anuncia que estudiarà la recuperació dels serveis consulars

M. F. / T. N. / M. P.
4 min
El copríncep francès Emmanuel Macron i el cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs celebrat a la plaça del Poble. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaEl copríncep Emmanuel Macron ha clos la seva visita a Andorra amb un discurs pronunciat en una plaça del Poble plena. Ha fet esment a temes com l’avortament, l’ensenyament francès, infraestructures i la Unió Europea, entre d’altres. D’aquesta manera, ha manifestat que “demanarà” al ministre d’Educació que vingui a Andorra per tal de “reforçar” el sistema educatiu francès al país.

Així, Macron ha defensat la tasca del sistema educatiu francès a Andorra i ha manifestat que creu que cal reforçar-lo. A més, ha manifestat que cal aconseguir que més estudiants universitaris escullin França per fer els seus estudis superiors, per a la qual cosa, ha avançat, caldrà “facilitar avantatges”.

En el seu discurs també ha fet referència a l’avortament, sobre el qual s’havia pronunciat al davant dels mitjans de comunicació uns minuts abans. En la línia del que havia dit, ha destacat que ell, com a president de la República Francesa, és un ferm defensor dels drets de les dones, però ha recordat que visita Andorra com a copríncep i que el seu paper és el de vetllar per la “independència” i l’equilibri d’Andorra entre els dos estats que l’envolten però en cap cas immiscir-se en els assumptes andorrans. D’aquesta manera, ha manifestat el “respecte” als dirigents andorrans per poder decidir sobre l’avortament.

També s’ha referit a la millora de les connexions viàries entre França i Andorra i s’ha compromès a dotar de pressupost perquè es puguin fer millores a la carretera i que les comunicacions es puguin fer de manera més “ràpida i segura”. Això, ha dit, portarà beneficis per al país, facilitant, entre d’altres, unes millors relacions comercials. En aquest sentit, també s’ha referit a la necessitat de reforçar aquests intercanvis i potenciar la col·laboració entre empreses andorranes i franceses.

Pel que fa a l’economia, ha refermat que Europa és “una oportunitat” per a Andorra ja que tindrà al seu abast un mercat de 500 milions de persones. Aquest encaix a la UE, ha afegit, també podrà ajudar Andorra en la transformació que està duent a terme del seu model econòmic. En aquestes negociacions, ha reiterat que no cal témer perdre les especificitats andorranes. A més, ha lloat la capacitat de diàleg i el parlamentarisme d’Andorra.

El copríncep també ha aprofitat la seva al·locució per anunciar que treballarà perquè es puguin recuperar els serveis consulars francesos a Andorra, evitant d’aquesta manera que els nacionals francesos s’hagin de traslladar a fora a fer els seus tràmits.

Macron s’ha referit a la cordial acollida que ha tingut al país i la “fraternitat” que ha pogut veure en la gent. En aquest sentit, ha reiterat que per a ell és un “honor” ser copríncep i ha recordat la història del coprincipat i els vincles compartits entre Andorra i França.

El copríncep francès, Emmanuel Macron, durant el discurs celebrat a la plaça del Poble. / T. N. (ANA)
El Copríncep francès, Emmanuel Macron, saluda als joves del col·lectiu Fridays for Future. / T. N.

Les paraules d'Espot

El cap de Govern, Xavier Espot, ha intervingut abans que Macron i ha defensat que el Govern que ell encapçala vol “una igualtat real i efectiva entre homes i dones” i que continuaran fent “esforços” per “garantir a les dones la plenitud de drets sense que això impliqui posar en risc la continuïtat del coprincipat parlamentari”. També ha reiterat el compromís de treballar per a l’accés de la població a un habitatge “digne a preus assequibles”; la millora del sistema públic de salut i mantenir una educació diversa. Ha dit que el poble andorrà ha estat “sempre emprenedor” i no ha tingut por dels reptes. També s’ha referit a l’acord d’associació i a la necessitat que Andorra trobi un “encaix estable a Europa, però que per a això també cal que Europa sàpiga trobar un encaix per a Andorra”. A més, ha fet esment al compromís del Principat en qüestions mediambientals.

El cap de Govern ha fet una valoració de la jornada "fantàstica" i ha subratllat la "proximitat i l'escolta" que ha mostrat Macron. Creu que "marxa amb un coneixement immillorable de la realitat andorrana". També ha remarcat el suport que ha explicitat en els seus discursos a Andorra. En aquest sentit, ha manifestat que no hagi obviat el seu paper com a copríncep i que, tot i això, no hagi eludit cap tema. A més, ha valorat positivament el fet que els compromisos que ha esmentat quant a les infraestructures suposarà "inversions milionàries". També, que es vulguin reequilibrar els equilibris entre França i Espanya amb certs compromisos.

A l'últim, ha "aplaudit" les paraules de Macron sobre l'avortament, ja que venia a Andorra com a copríncep i com a "garant de la figura del coprincipat parlamentari" i, per tant, ha valorat que hagi reconegut que aquesta és una qüestió que correspon als poders executiu i legislatiu.

stats