Política 04/10/2019

Escaldes-Engordany destina més de 560.000 euros als dispositius de seguretat de l'avinguda Carlemany

El govern comunal preveu tenir una part instal·lada pel pont de la Puríssima o per Nadal

A. S.
3 min
Consell del comú d'Escalde-Engordany. / A.S.

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany ha presentat aquest divendres l'import que es destinarà als dispositius de seguretat per l'avinguda Carlemany, que és de més de 560.000 euros. El projecte s'ha adjudicat a l'empresa Stoppingblonk després d'un concurs en el qual es van presentar tres empreses i es duu a terme amb Andorra la Vella, que destinarà a l'avinguda Meritxell 102.840 euros. El sistema de protecció d'aquestes dues avingudes, amb molta afluència de gent, consistirà en unes barreres que "pugen i baixen i altres que es mouen en rotació", ha explicat el cònsol menor, Marc Calvet, en el consell de comú. "Aquestes barreres tindran l'alçada d'una vorera, estaran tapades i duran unes punxes que permetrien parar la inèrcia d'un camió, el qual quedaria bloquejat", ha descrit Calvet, qui ha indicat que els dispositius es col·locarien en els accessos a les avingudes.

A banda de les barreres, el sistema de seguretat també preveu col·locar obstacles pesants en certs punts, i en èpoques d'alerta màxima també es preveuen unes tanques mòbils en llocs estratègics. El cònsol menor no ha pogut assegurar quan estaria instal·lat tot el dispositiu però ha assegurat que voldrien "tenir una part amb seguretat pel pont de la Puríssima o bé per Nadal", èpoques de forta afluència de gent. En aquesta línia, també ha admès que l'adjudicació s'ha produït una mica tard. D'aquesta manera, la cònsol major, Trini Marín, ha declarat que abans de poder presentar el concurs "s'han hagut de fer estudis conjunts amb tècnics tant del comú d'Andorra la Vella i del ministeri d'Interior, com també visites a altres llocs per veure diverses opcions". En aquest cas, des del govern comunal d'Escaldes-Engordany també s'ha volgut insistir que aquest sistema s'instal·larà quan la policia ho trobi convenient. "Un cop instal·lat es farà un protocol d'actuació", ha confirmat la cònsol major.

Des de l'oposició s'ha vist amb molt bons ulls aquest projecte i des de Liberals han recordat que ja fa un any i mig que ho estaven demanant. Així i tot, Higini Martínez-Illescas, conseller liberal, ha criticat el plec de bases del concurs, ja que des del seu punt de vista "no s'especificava el que volia". En aquest sentit, de les tres empreses que es van presentar, tan sols una proposava tanques i la resta pilones, ha explicat Illescas, qui ha aprofundit en el fet que la solució adequada eren unes tanques i no unes pilones, tal com "han mostrat les conclusions del concurs". Per tant, considera que "si el plec de bases s'hagués fet demanant tanques de protecció" hauria pogut valorar si l'import destinat a aquest sistema de protecció és car o barat. En conseqüència, el govern comunal ha declarat que les bases es van fer per conèixer diversos sistemes i poder decidir el millor.

Durant el consell de comú, també s'han presentat les xifres de tancament d'aquest primer semestre de l'any, el qual ha acabat amb 7,3 milions d'euros de superàvit. A banda, des del comú també s'ha pogut assegurar que es tancarà el mandat amb un endeutament de 14 milions d'euros, poc més del 25% de la capacitat màxima d'endeutament.

Problemàtica de l'habitatge

En el torn de precs i preguntes, Martínez-Illescas ha demanat la creació immediata d'una comissió d'habitatge, que englobi als membres d'altres comissions com Urbanisme, Finances i Socials. El cònsol menor ha defensat que ja hi ha una taula d'habitatge on els comuns estan representats i, a banda, ha declarat que "la problemàtica de l'habitatge és una qüestió nacional i no territorial". Una de les altres qüestions d'Illescas ha estat la voluntat d'organitzar un consell de savis amb excònsols, la qual Marín ha replicat que l'opinió i l'experiència d'aquests excònsols és necessària però que "la responsabilitat de treballar i decidir és d'ells", que són els qui ha triat la ciutadania.

La sessió de consell de comú també ha servit per donar el vistiplau a la modificació del reglament per l'atorgament de subvencions per a l'organització i la promoció d'activitats, esportives, culturals i socials.

stats