Política 15/12/2019

Escaldes-Engordany viu una jornada electoral sense incidents

Tots els assistents feien el mateix comentari a l'hora de valorar la presència d'electors: "Es nota que hi ha menys gent que vota, perquè està molt tranquil"

Ara Andorra
6 min
Bon ambient al Prat del Roure. / ARA ANDORRA.

Escaldes-EngordanyLa parròquia d'Escaldes-Engordany ha viscut una jornada electoral tranquil·la i sense cap incident al Prat del Roure. Els quatre caps de llista han votat durant el matí, tot i que a diferents hores. També al mateix Prat del Roure, el cap de Govern, Xavier Espot, i l'excap de Govern i excònsol major Toni Martí també han efectuat el seu vot, com també diferents membres del Govern com Sílvia Calvó i Eric Jover. Una de les anècdotes de la jornada l'ha portat a terme el cap de llista d'UxEE, Higini Martínez-Illescas, que a la porta del Prat del Roure ha hagut de tornar al seu domicili a recollir el passaport. La jornada s'ha viscut molt tranquil·la i tots els assistents feien el mateix comentari a l'hora de valorar la presència d'electors: "Es nota que hi ha menys gent que vota, perquè està molt tranquil".

El ministre Eric Jover ha exercit el vot amb el seu fill Arnau. / ARA ANDORRA.

El candidat més matiner que ha efectuat el seu vot ha estat el demòcrata Miquel Aleix. El cap de llista taronja s'ha presentat al Prat del Roure sol i només la presència d'alguns conciutadans que l'aturaven per desitjar-li sort han fet que no entrés directe al lloc de les votacions. Un cop efectuat el vot, ha declarat que "hem de dir als electors que aprofitin aquest excel·lent dia perquè vinguin a participar en aquesta festa de la democràcia". Segons Aleix, "creiem que hi haurà una bona participació i ara la decisió la té la ciutadania". El cap de llista de Demòcrates + Independents ha afegit que "ara toca esperar al vespre per veure qui acabarà ostentant el comú d'Escaldes-Engordany. Si som nosaltres, treballarem amb eficàcia i dedicació per portar a terme el nostre programa".

La ministra Sílvia Calvó ha votat ella i després ha acompanyat a la seva filla a fer-ho. / ARA ANDORRA.

Més aviat que el candidat demòcrata s'ha acostat l'excap de Govern i excònsol major Toni Martí, que fent broma deixava anar "a ningú se li escapa el que he votat". El demòcrata ha explicat que és el que espera d'aquesta jornada al dir que "espero que sigui una jornada de civisme, i que hi hagi una bona participació, tot i que no hi ha uns bons auguris, ja que ja ha baixat la participació pel que fa al vot a la Batllia". Tot i que el vot el decidiran els ciutadans, Toni Martí ha estat molt contundent en analitzar la baixa participació dels comicis a la parròquia, ja que "a partir del 2011 ha anat decreixent, tot i que a Escaldes-Endordany als darrers comicis va pujar cinc punts. Tenim un problema de participació ciutadana".

El candidat demòcrata Miquel ALeix, exercint el seu dret a vot. / ARA ANDORRA.

El segon candidat que s'ha acostat al Prat del Roure ha estat el cap de llista de la coalició UxEE, Higini Martínez-Illescas, que ha protagonitzat una de les anècdotes de la jornada, ja que ha hagut de tornar a casa a buscar el passaport, perquè no el portava a sobre quan estava a punt d'entrar al Prat del Roure. Martínez-Illescas ha explicat que "hem fet una campanya per a nosaltres excel·lent i estem molt contents de la feina que hem fet amb l'equip. Ara el que toca és gaudir de la democràcia". Sobre l'índex de participació, Higini Martínez-Illescas ha comentat que "em preocupen molt els joves, perquè tenen un altre punt de vista i se'ls ha de fer anar a votar".

EL candidat d'UxEE, Higini Martínez-Illescas. / ARA ANDORRA.

Tot i que de joves s'han vist pocs, sí que és veritat que els ciutadans escaldencs que s'han acostat al Prat del Roure ho han fet amb il·lusió i ganes d'expressar la seva opinió de qui volen que els governi els quatre anys vinents. Il·lusió, respecte i molt civisme perquè no hi ha hagut cap incident. I és que a Escaldes-Engordany s'han creuat diferents candidats de les quatre candidatures. Amb respecte i harmonia entre ells parlaven i comentaven la jugada del que han estat els quinze dies de campanya. Una altra anècdota de la jornada, si es pot catalogar així, ha estat quan Xavier Espot Miró, exministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, ex-representant permanent d'Andorra a les Nacions Unides i pare de l'actual cap de Govern Xavier Espot Zamora, s'ha fotografiat amb la cap de llista socialdemòcrata Rosa Gili i el número 2, Joaquim Dolsa.

Xavier Espot Miró entre Rosa Gili i Joaquim Dolsa. / ARA ANDORRA.

Espot ha exercit el seu dret a vot darrere del seu pare. En sortir, ha comentat que "és un honor poder generar la primera jornada electoral com a cap de Govern però també tinc un plus de responsabilitat perquè l'organització d'aquesta jornada es desenvolupi adequadament i també perquè em sento corresponsable del nivell de participació que pugui haver-hi. Hem de vetllar perquè hi hagi com més participació millor, però és clar que hi ha una determinada tendència en el cas de les eleccions comunals amb relació a les eleccions nacional i penso que també forma part de tots els polítics, explicar que la política que es fa des dels comuns és molt important i que cal participar en aquests jornada electoral". Xavier Espot ha valorat la campanya electoral al dir que "s'ha fet una bona campanya electoral per part de totes les formacions polítiques. Hi ha hagut una campanya neta i constructiva i de propostes, i no ha estat excessivament desqualificadora i crec que això és el primer ingredient perquè la gent se senti engrescada per participar".

Rosa Gili i els seus fills, a punt per votar. / ARA ANDORRA.

Al mateix temps que el cap de Govern feia declaracions, la cap de llista socialdemòcrata Rosa Gili votava acompanyada del seu fill i la seva filla. Il·lusionada però amb el neguit de no saber que passarà Gili entrava a votar amb un somriure que volia demostrar confiança però que denotava la tensió que portava a dins. Un cop ha exercit el seu dret a vot, ha atès als mitjans de comunicació. La socialdemòcrata, que ha despertat molta expectació al Prat del Roure, ha dit que "estem contents de la feina que hem fet. Avui és el dia D i ara han de ser els ciutadans els que decideixin el futur d'Escaldes-Engordany". Sobre la participació, Gili ha manifestat que "esperem que pugui pujar el màxim possible perquè entenem que és molt important per a la democràcia que es vingui a participar i emetre el vot. És una cosa que tots hauríem de tenir clar".

Passades les dotze, que és quan ha votat Rosa Gili, el Prat del Roure presentava un aspecte força atapeït. Era el moment de més gent de la jornada en el recinte electoral escaldenc. Padrins, famílies senceres fins i tot la publilla escaldenca Carolina Llorens ha exercit el seu vot i ha comentat que "és un orgull poder venir a votar amb la cinta. No soc un càrrec polític però és important poder exercir el vot".

Jordi Rubia, votant. / ARA ANDORRA.

El darrer cap de llista en votar ha estat Jordi Rubia de la candidatura de Terceravia + Independents. El candidat a cònsol major de Terceravia s'ha presentat al recinte electoral amb tota la família i ha votat a un quart de dues de la tarda. Només finalitzar ha comentat que "esperem guanyar. És cert que hi ha molta feina a fer i creiem que nosaltres la podem fer. Si aconseguim guanyar, creiem que podem fer molta feina, ja que som gent preparada ".

Els escaldencs entraven i sortien del recinte electoral amb ganes de trobar-se amb gent coneguda i 'petar' la xerrada de com podia anar la jornada. La majoria d'escaldencs destacaven la igualtat que es respira a la parròquia i ningú s'atreveix a 'pronosticar' un guanyador o guanyadora. Tot haurà d'esperar a partir del vespre, quan es faci l'escrutini.

stats