Política 28/03/2019

'Escrache' a la Seu, segons la Guàrdia Civil

Agents del cos acusen els Bombers de la Generalitat .d'haver participat en les protestes

Ara Andora
3 min
Pla general del judici a l'1-O, al Tribunal Suprem espanyol. /  TS

MadridAgents de la Guàrdia Civil, citats a declarar aquest dijous al judici contra l'1-O, han acusat els Bombers de la Generalitat pel fet d'haver participat en les protestes que hi va haver a la Seu d'Urgell contra les càrregues policials dutes a terme arreu de Catalunya durant el referèndum d'octubre de 2017. Els membres de l'institut armat han qualificat d'"'escrache'" la cassolada que centenars de veïns de la capital de l'Alt Urgell van dur a terme la nit del 2 d'octubre de 2017 davant dels dos hotels de la ciutat on s'allotjaven agents dels cossos de seguretat de l'estat espanyol, amb la qual els participants volien mostrar el rebuig a la seva presència al municipi. Un dels agents citats a declarar, que aquells dies estava allotjat a l'hotel Nice, ha criticat els bombers de la Seu, dels quals ha dit que "es van donar un bany de masses".

L'agent TIP S24635E ha relatat que durant l'estada va viure diverses manifestacions a les portes de l'establiment i que, concretament, el 2 d'octubre "va haver-hi una concentració de fins a un miler de persones" que cridaven, feia cassolades i "picaven de mans". També ha relatat "càntics i insults". Però l'element que més ha destacat és el fet que a la concentració hi havia un vehicles dels bombers, que anaven amb les sirenes posades i amb bombers uniformats. Tot i aquesta menció, informa l'ACN, l'interrogat ha reconegut que no hi va haver cap amenaça contra la integritat física dels agents i ha parlat de "càntics genèrics" contra la policia.

Un altre dels agents destinats aquells dies a la Seu d'Urgell, C34336U, ha dit que considera que era una concentració "organitzada i orquestrada" i l'ha qualificat com "un 'escrache' per impedir que la policia entrés o sortís de l'hotel Nice". També ha relatat que hi havia cartells penjats pel poble on anunciaven les hores de les properes concentracions. Alhora, ha dit que els van proferir "insults", entre els quals ha esmentat "fills de puta, assassins i fora les forces d'ocupació". Aquest agent també ha qüestionat la presència dels bombers a la protesta, i hi ha afegit que ni ell ni els seus companys "havien viscut mai abans una situació així", que "veien cares d'odi" en la gent". A més a més, en relació a l'ús de violència que van exercir l'1-O en poblacions de la demarcació de Lleida, com per exemple a Ponts, han negat les càrregues –tot i l'existència de vídeos que recullen els fets– i han assegurat, textualment, que van tenir una intervenció "molt humana" als col·legis electorals "per no causar un dany major al que es volia evitar".

Tos dos han explicat que el propietari de l'hotel es va sentir "pressionat" i que quan va acabar la reserva, el dia 5 d'octubre, van marxar a un altre hotel i van acabar al Parador de Turisme, on relata que "casualment" no van patir cap pressió. Un dels agents ha detallat que va presentar una denúncia per aquesta concentració, sobre la qual ha dit que es van llençar ampolles i algú va intentar "arremetre" contra la porta i que va aportar un vídeo. Tot i aquestes acusacions, ha reconegut que no ha rebut cap notificació judicial sobre com van acabar les diligències.

D'altra banda, els dos testimonis ha ofert dades contradictòries sobre l'afluència a aquesta protesta. Mentre que el primer agent parlava de 1.000 persones, el segon ha dit que s'hi havien concentrat només 150 veïns. Abans de la cassolada, precisament, aquella nit també hi va haver una marxa fins a la caserna de bombers de la Seu, en aquest cas per mostrar el suport de la població a aquest cos.

stats