Política 16/01/2019

Espanya lliurarà un exviceministre de Chávez sis mesos als EUA

Villalobos està acusat a Andorra de blanqueig de capitals en establiment bancari i pertinença a una xarxa que va cobrar comissions del 10% a empreses

Ara Andorra
2 min
Un treballador d’una gasolinera de l’empresa estatal de petroli a Caracas.

MadridLa justícia espanyola lliurarà temporalment als EUA qui va ser viceministre d'Energia del govern d'Hugo Chávez entre 2004 i 2006, Nervis Villalobos, segons han confirmat a El País fonts judicials. El ex-jerarca 'chavista' es trobava detingut a Espanya des d'octubre de 2017. La justícia nord-americana va reclamar el lliurament d'aquest enginyer reconvertit en assessor d'empreses per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Se li investiga per la seva vinculació amb milionàries inversions immobiliàries als EUA sufragats amb fons del saqueig de la signatura estatal Petrolis de Veneçuela (PDVSA), informa El País.

El consell de ministres espanyol ja va aprovar l'any passat el lliurament als EUA de Villalobos i de qui va ser director de finances de la filial de PDVSA, Electricitat de Caracas, Luis Carlos de Lleó.

El lliurament temporal de Villalobos als EUA està condicionada al fet que l'exmandatari sigui retornat a Espanya abans de sis mesos. Una circumstància que podria produir-se si l'exviceministre de Chávez fos requerit per a alguna diligència, segons fonts judicials.

A Andorra, la batlle Canòlic Mingorance va processar Villalobos el setembre passat al costat de 27 persones. La seva investigació rastreja les maniobres d'un grup d'exmandataris 'chavistes' i funcionaris veneçolans que va causar un espoli de 2.000 milions a Petrolis de Veneçuela.

Com exposa el mitjà espanyol, al costat del que va ser viceministre d'Energia d'Hugo Chávez entre 2007 i 2010, Javier Alvarado, Villalobos està acusat a Andorra de blanqueig de capitals en establiment bancari i pertinença a una xarxa que va cobrar comissions del 10% a empreses que van ser després agraciades amb milionàries adjudicacions de la petroliera.

La trama va manejar una trentena de societats opaques radicades en paradisos fiscals com Suïssa o Belize per moure el seu cabal de fons. I va amagar el seu botí a BPA, on Villalobos va fer circular 124 milions a través d'una desena de dipòsits, segons la investigació judicial.

Els integrants d'aquest clan van justificar davant el banc andorrà, que va ser tancat el 2015 per blanqueig de capitals, els seus honoraris sota el paraigua de suposats informes d'assessoria.

stats