Política 15/12/2022

Espanya no facilitarà informació sobre Rajoy a la Batllia

El Tribunal Superior de Madrid atura l'enviament fins a obtenir una sentència ferma de l'Operació Catalunya

ARA Andorra
2 min
Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu / EFE

MadridEl Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha aturat cautelarment l'enviament de documentació a la batlle d'Andorra Stéphanie Garcia que investiga el paper de l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy en la denominada Operació Catalunya. El tribunal ordena que la paralització es mantingui "fins que recaigui sentència ferma que posi fi al procés", la qual cosa remet a una data indeterminada la solució final de l'assumpte, que, en tot cas, durarà diversos mesos. Així consta en una resolució de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justicia de Madrid, datada aquest mateix dijous. Per tant, fins que no finalitzi a Espanya tot l'afer judicial relacionat amb l'Operació Catalunya.

La Secretaria d'Estat i el Ministeri espanyol havien acceptat tramitar la comissió rogatòria. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat també van secundar donar curs a aquesta petició d'auxili judicial internacional. Però la defensa del Rajoy, exercida per l'advocat Jesús Santos, va interposar un recurs i el Tribunal superior madrileny acaba de paralitzar sine die aquest enviament, acordant la mesura cautelar que sol·licitava l'expresident del Govern. Tal com argumentava la defensa de Rajoy, es recull que la tramitació de la comissió rogatòria li causaria danys irreparables a la imatge de l'expresident de l'executiu espanyol.

"Si el procés de tramitació de la comissió rogatòria internacional segueix endavant, proporcionant-se així la col·laboració a la Batllia d'Andorra amb la finalitat que se li atorgui a l'actor la condició d'investigat en un procediment penal a l'estranger, esdevindria ja ineficaç qualsevol pronunciament judicial a Espanya que donés la raó a l'actor [Rajoy] una vegada emplenada i remesa a Andorra la comissió rogatòria", indica la Sala del Contenciós del TSJM.

A més del de Rajoy, la magistrada andorrana investiga el rol de dos dels seus ministres, Cristóbal Montoro (extitular d'Hisenda) i Jorge Fernández Díaz (Interior), en la suposada operació per a obtenir dades bancàries de polítics catalans independentistes com Artur Mas o Jordi Pujol i frenar així el procés independentista.

stats