Política 26/09/2019

Espot: " Andorra és un país respectat internacionalment"

El cap de Govern creu que el fet que es compleixi els compromisos contrets contribueix a la visió que altres estats tenen del Principat

M. F.
2 min
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció en un del fòrums en què ha participat durant la seva estada a Nova York. / SFG

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha fet aquest dijous un balanç satisfactori de la participació d'Andorra en la cimera de Nacions Unides que se celebra aquests dies a Nova York. Així ha destacat amb satisfacció que "Andorra és un país respectat" en l'àmbit internacional, ja que demostra que s'està "compromès amb les prioritats i compromisos" de les Nacions Unides i no només hi ha aquest compromís sinó que a més "es compleixen". Es demostra, ha dit, que "som persones de paraula i fem els deures".

A més a més, Espot considera que el país és "un alumne avantatjat" i que hi ha molts aspectes en els quals s'és "capdavanter" i es pot ser arribar a ser referència internacional. En aquest sentit, ha posat com a exemple el nivell d'integració d'infants amb discapacitat a un entorn educatiu normal, una qüestió que "pocs països" poden complir. En aquest senti, ha assegurat que es tracta "d'identificar les fortaleses" i exposar-les internacionalment.

El cap de Govern ha explicat des de Nova York, on encara té previst mantenir altres trobades, que durant la cimera s'han fet 24 trobades bilaterals amb els països iberoamericans, entre els quals Espanya i Portugal, i altres tretze amb altres països, especialment de l'entorn europeu. Pel que fa als iberoamericans, s'ha incidit en "demanar la col·laboració i la participació" en els diferents esdeveniments encabits dins la secretaria pro tempore que ostenta Andorra. D'aquesta manera, ha destacat que quants "més caps d'Estat, de govern i ministres" prenguin part en les diferents accions que hi ha previstes entre aquest 2019 i el 2020 "més garantit estarà l'èxit de la cimera". Pel que fa a les trobades amb els països europeus, s'ha incidit en demanar suport en les negociacions per a un acord d'associació amb la Unió Europea. De fet, aquest mateix dijous, la delegació andorrana tenia prevista una reunió amb els representants de Mònaco i San Marino per abordar aquest acord.

Espot ha fet èmfasi, també, en la participació en fòrums d'alt nivell com el d'educació que havia organitzat la Unesco i en el qual els altres convidats eren Etiòpia, Bulgària, Portugal i Noruega. "T'adones que malgrat ser un país petit, si acabes fent bé la teva feina pots tenir en l'àmbit multilateral una prioritat equivalent als més grans", ha dit en relació a aquesta trobada.

El cap de Govern també s'ha volgut referir a la seva intervenció davant la 74a assemblea general de les Nacions Unides i al fet que Andorra ha refermat que és un país "ferm defensor i que dona suport sense falles a la defensa del multilateralisme com a solució per resoldre els conflictes i grans reptes plantejats al planeta".

stats