Política 04/09/2019

Espot destaca que ara el més important és un "document unitari" sobre la UE

El cap de Govern destaca que pot ser un memoràndum d'entesa, un pacte d'Estat o un "document intermig"

C. A. / M. F.
2 min
Un moment de la reunió de dimarts entre els parlamentaris socialdemòcrates i el Govern. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaDesprés de les trobades que el Govern ja ha mantingut amb els grups parlamentaris de terceravia+Unió Laurediana+independents i el socialdemòcrata, el cap de Govern Xavier Espot ha destacat que el més important de manera immediata és que es pugui “signar un document unitari de totes les forces polítiques” que marqui unes “bases comunes” sobre les quals s’ha d’articular la col·laboració entre les parts per a les negociacions per a un acord d'associació amb la Unió Europea.

Espot ha manifestat que encara no està clar si aquest document “unitari” ha de ser el memoràndum d’entesa que ha proposat terceravia, el pacte d’Estat del Govern o fins i tot un “document intermig”. Segons les seves declaracions el més important no és la fórmula que s’utilitzi en aquest cas sinó que s’acabi donant una “imatge d’unitat” i al final es puguin encarar les negociacions per assolir “un bon acord” que pugui ser, posteriorment “referendat” per la ciutadania.

El cap del Govern ha manifestat que la trobada amb els parlamentaris socialdemòcrates de dimarts es va desenvolupar amb un “tarannà positiu i conciliador” i l’ha qualificat com a una “reunió preliminar”. L’executiu, ha dit Espot, està “disposat” a fer els “esforços que calguin” perquè finalment es pugui acabar consensuant la fórmula per treballar de manera conjunta de cara a la negociació amb Europa. La intenció del Govern, ha afegit, és que es pugui anar a Europa “després d’haver obtingut un consens amb la resta de forces polítiques ” i amb un “mínim comú denominador” sobre les diferents qüestions que s’han de negociar.

Sobre les divergències que hi pugui haver en els diferents temes que es posin sobre la taula i sobre les quals des del PS ja s’ha demanat que hi hagi una clàusula que els permeti preservar la seva “llibertat” ideològica, Espot ha manifestat que no es va entrar a parlar de qüestions concretes però ha dit que on sembla, a priori, que hi pot haver més “disparitat” és en polítiques socials. En aquest sentit, ha remarcat que es va tractar més sobre la qüestió de la tramesa de documentació o fins i tot de la possibilitat que les altres forces polítiques puguin participar en la delegació negociadora, una decisió que, ha recordat, depèn de la UE.

Amb la proposta de memoràndum d’entesa de terceravia i la del pacte d’Estat, ara el PS avaluarà els dos documents i farà el retorn corresponent en un termini d’unes dues setmanes. L’executiu preveu que un cop els socialdemòcrates hagin analitzat les diferents propostes caldrà fer una reunió a tres bandes per avançar sobre un document unitari.

stats