Política 13/12/2019

Espot incideix en la "importància" que diumenge guanyi Marsol

El cap de Govern ha detallat tres projectes conjunts que les dues administracions podria plasmar si En Comú per Andorra la Vella es fa amb la victòria

M. F.
3 min
La candidata d'En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, amb el cap de Govern, Xavier Espot. / M. F.

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut incidir en “la importància i la necessitat” que el Govern i el comú d’Andorra la Vella “vagin de la mà”. Per aquest motiu creu que l’escenari ideal és que la llista encapçalada per Conxita Marsol guanyi les eleccions el diumenge, per poder continuar fent que “els interessos nacionals i d’Andorra la Vella vagin alineats”. Si qui guanyés fos una altra formació ha manifestat que els mateixos projectes que ara es planteja amb l’actual majoria es podran abordar tot i que ha posat en dubte la proposta de Terceravia de “demanar una contribució especial” per tirar endavant un espai públic com el que es planteja on s’havia de construir The Cloud i ha afegit que en el cas del PS no li ha quedat clar què és el que vol fer en aquest espai.

Espot i Marsol han exposat que hi ha tres projectes que fruit de la col·laboració entre el Govern i el comú es podrien tirar endavant. Un d’ells és que gràcies a una permuta l’espai on havia d’anar The Cloud sigui d’utilitat pública i que, a canvi, el comú d’Andorra la Vella cedeixi un terreny al Govern on es podria plasmar un projecte d’interès general o social. Les negociacions, segons Espot, estan “molt avançades” i creu que serà un projecte interessant ja que serà “un reclam turístic” i, a més, “millorarà la qualitat de vida” dels ciutadans no només d’Andorra la Vella sinó del país en general. “Em va preocupar quan un conseller de Terceravia va reclamar que es fessin contribucions especials per tirar endavant un espai” públic com el que es vol fer, ha manifestat Espot. “Són unes manifestacions molt desafortunades”, ha sentenciat.

Altre projecte que es pot plasmar en col·laboració entre el Govern i el comú és que la corporació comunal pugui posar a l’abast de l’executiu un terreny on construir l’espai multifuncional. Tal com ja havia manifestat Marsol, la corporació ha rebut al llarg d’aquests darrers quatre anys diferents espais. Espot ha defensat que aquest multifuncional s’hauria de fer en un lloc cèntric i la candidata d’En Comú per Andorra la Vella ha afegit que entre les possibilitats hi ha el terreny de davant del Govern, que és cèntric i que, a més, té aparcaments a prop i ha tornat a posar sobre la taula un terreny a la Margineda.

I també hi ha la predisposició del comú de donar al Govern un terreny perquè es pugui fer un edifici amb habitatges protegits. Tal com ha manifestat Espot, s’analitzaran un parell de terrenys per poder fer pisos de lloguer a preu reduït. En aquest cas, Marsol ha detallat que n’hi ha diversos de disponibles, com el de la Margineda, un al Fener, o a Ciutat de Valls.

Espot ha destacat que aquesta compareixença davant els mitjans per explicar aquests projectes no es tractava d’un acte electoralista, incidint en què han estat “molt prudents” i podrien haver tancat aquests acords i no ho han fet “per respecte” al que els electors puguin escollir diumenge.

Quant a la demanda de Marsol que es reconegui la capitalitat, el cap de Govern ha manifestat que els canvis en les transferències és “un debat ja clos” que ja es va tancar en la passada legislatura després d’haver intentat arribar a “conciliar els interessos” de les diferents parròquies. S’ha mostrat obert, però, a parlar de si es poden fer millores. Ha incidit, però, que aquest benefici a les parròquies no té perquè ser en forma de diners sinó també amb acords com els que ha exposat aquest divendres.

La candidata del PS+I, Dolors Carmona, ha lamentat que es faci aquests anuncis “en el darrer moment” i amb “precipitació” i ha incidit que davant projectes tan importants com aquests no s’ha de “treballar d’esquenes als ciutadans” i s’hauria de tenir en compte la seva opinió a través de consultes vinculants.

stats