Política 03/10/2019

Espot reconeix el repte de fer créixer els alumnes que van a la universitat a França

El cap de Govern visita el Lycée i lloa el sistema educatiu francès

Carles Alonso
2 min
EL cap de govern, Xavier Espot i la ministra d'educació i ensenyament superior, Ester Vilarrubla visiten el Lycée Compte de Foix. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha visitat aquest dijous el Lycée Comte de Foix i ha pogut copsar de primera mà el funcionament del centre. El Lycée compta actualment amb 1.500 alumnes, la qual cosa fa que les seves instal·lacions estiguin completes. Per aquest motiu, a partir del curs 2020-2021 part de l'alumnat es traslladarà a les escoles de Ciutat de Valls.

Espot ha lloat el sistema educatiu francès al dir que "és indissociable del sistema educatiu andorrà i de la nostra història". El cap de Govern ha afegit que "no es pot entendre el sistema educatiu d'aquest país sense la presència significativa del sistema francès, i òbviament tampoc de l'espanyol i del propi andorrà".

El cap de l'executiu ha comentat també que "crec que la bona marxa i la bona salut del sistema educatiu francès és innegable com ho certifiquen els 1.500 alumnes que té el Lycée Comte de Foix, que està en el seu major nombre d'alumnes històric".

Espot ha aprofitat la seva visita al Lycée Comte de Foix per recordar que "està en marxa el projecte perquè el Lycée pugui funcionar degudament i, de fet, el gran repte que tenim és desplaçar una part dels alumnes de cara al curs 2020-21 a les instal·lacions de Ciutat de Valls". Espot ha afegit que "d'aquesta manera es descongestionarà l'actual ubicació i l'educació es podrà desenvolupar correctament".

Tot i el bon funcionament i la bona acceptació del sistema educatiu francès per part de la població, Espot ha explicat que "tenim un altre repte, ja que hem de fer el possible perquè cada cop hi hagi més alumnes que decideixin cursar els seus estudis d'ensenyament superior a França". El cap de Govern ho ha argumentat dient que "és una idea de reequilibri de la nostra relació entre França i Espanya i, en definitiva, quan es fa tota l'educació amb el sistema educatiu francès és de lògica que després el continuïs fent a França, com també tots aquells alumnes que cursen els seus estudis amb el sistema educatiu andorrà". En aquest sentit, Espot ha reconegut que "el govern francès és molt generós a l'hora de fer partícip als estudiants andorrans de rebre ajuts pels allotjaments, entre altres ajuts". En l'aspecte econòmic Espot "no veu el repte", tot i que sí que el veu "en la concepció i el treball amb els estudiants més menuts per anar-los preparant perquè els estudis superiors a França són d'una gran qualitat".

Durant la darrera visita del copríncep Emmanuel Macron, el màxim mandatari francès va mostrar la voluntat de fer venir el ministre d'Educació del país veí. En aquest sentit, Espot ha explicat que "no trigarà gaire aquesta visita, ja que va ser un compromís del copríncep". En aquesta visita, segons Espot, "serà el moment de tocar tots els punts referents al sistema educatiu, el nombre d'estudiants que poden cursar els estudis superiors a França i fins i tot com està el conveni en matèria educativa, que segueix vigent però que de tant en tant s'ha de fer una valoració i serà una oportunitat perquè el ministre conegui de primera mà el sistema educatiu francès i la realitat del nostre país en el seu conjunt".

stats