Política 26/09/2019

Espot defensa a l'ONU el desenvolupament sostenible i la inclusió

El cap de Govern remarca que l'educació de qualitat és una de les prioritats de l'acció de Govern

Ara Andorra
3 min
Espot durant el seu discurs a l'assemblea de l'ONU / SFG

Nova YorkEl cap de Govern ha refermat aquesta matinada a les Nacions Unides el compromís d’Andorra per un multilateralisme efectiu que vetlli pel desenvolupament sostenible i per la inclusió. Espot ha intervingut aquest dimecres davant la 74a Assemblea General de les Nacions Unides, i en el seu discurs ha recordat que els temes de les darreres assemblees generals han pivotat sobre la qüestió del desenvolupament i la sostenibilitat, qüestions claus en l'agenda multilateral, que actualment treballa alineada pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que Andorra ostenta durant dos anys la Secretaria Pro Tempore de la Cimera Iberoamericana sota el lema 'Innovació per al Desenvolupament Sostenible-Objectiu 2030', per tal de contribuir a mobilitzar esforços multilaterals en favor del desenvolupament i la sostenibilitat, a tots els nivells.

Pel que fa a l'acció nacional, el cap de l'executiu s'ha referit des de Nova York a la recent adopció del Pla estratègic nacional per a la implementació de l'Agenda 2030, un document que neix com a accelerador de l'aplicació dels objectius establerts per les Nacions Unides que es podran fer efectius comptant amb la implicació del sector econòmic i de la societat civil.

Espot ha felicitat al president de la 74a Assemblea General de les Nacions Unides, Tiijani Muhammad-Bande, per l'elecció del tema d'aquesta sessió que se celebra sota el títol 'Mobilitzar esforços multilaterals per erradicar la pobresa, l'educació de qualitat, l'acció pel clima i la inclusió i ha subratllat que de les quatre prioritats, el cas de la pobresa és paradigmàtic perquè tots els reptes globals estan relacionats. Així el cap de Govern ha afirmat que l'educació, l'acció climàtica i les polítiques d'inclusió són determinants per reduir desigualtats.

En un altre dels àmbits, Espot ha remarcat que l'educació de qualitat és una de les prioritats de l'acció de Govern i que el sistema educatiu andorrà ha centrat bona part de l'acció d'Andorra en els fòrums multilaterals al llarg dels últims anys. Així, ha explicat que la convivència de tres sistemes educatius públics, gratuïts i de lliure elecció (el sistema francès, l'espanyol i l'andorrà) que han contribuït a configurar una societat multilingüe i preparada per fer front a la globalització. També ha comentat l'aposta per l'educació per a una ciutadania democràtica, respectuosa amb els drets humans, la diversitat cultural i el medi ambient.

Quant a l'acció pel clima, una de les prioritats a escala multilateral, Espot ha assenyalat que Andorra s'ha traçat un full de ruta implementant un pla ambiciós que contempla la reconversió del parc automobilístic cap a vehicles elèctrics, implementat un programa de mobilitat compartida, renovant la xarxa de transport públic per fer-la més sostenible i aplicant polítiques d'eficiència en la construcció d'habitatges.

També ha assenyalat el pla d'inversions públiques i privades per augmentar la producció elèctrica nacional, amb l'objectiu d'arribar a cobrir el 33% el 2030 i el 50% el 2050, amb expectatives que com a mínim el 75% de la producció elèctrica pròpia provingui de fonts renovables.

El líder andorrà ha manifestat davant els mandataris internacionals que cap acció, cap política, cap ordre institucional no és sostenible si no és inclusiu. El cap de Govern ha relatat les polítiques d'inclusió que s'estan aplicant a Andorra amb el desplegament la llei d'igualtat aprovada recentment i amb l'actual que s'està duent a terme en l'elaboració de la llei d'igualtat efectiva entre homes i dones, que lluiti de manera directa i constant contra la bretxa salarial i els sostres de vidre. I ha afegit que les polítiques d'inclusió s'han d'enfocar als col·lectius tradicionalment desafavorits, com les persones amb discapacitat o els joves que no han completat una formació reglada.

stats