Política 24/09/2019

Espot convida Rebelo de Sousa a participar en la Cimera Iberoamericana del 2020

El cap de Govern intervindrà aquest dimecres a la tarda a la 74a Assemblea General de les Nacions Unides

Agència Ana
2 min
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el president de la República de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa. / SFG

Nova YorkEl cap de Govern, Xavier Espot, ha convidat oficialment al president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, a participar en la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern que se celebrarà a Andorra el novembre del 2020. Espot i la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, s'han trobat aquest dimarts amb el màxim mandatari de la República de Portugal i l'homòleg d'Ubach, Augusto Santos Silva, a la seu de les Nacions Unides, a Nova York.

Ambdues delegacions han tractat diferents aspectes relatius a l'organització d'aquest esdeveniment internacional i de la col·laboració establerta entre els dos països per dur a terme alguna de les activitats incloses en el calendari de la Secretaria Pro Tempore, com ara la ministerial de l'Administració Pública i Reforma de l'Estat que se celebrarà a Portugal durant la primavera del 2020.

El cap de Govern ha refermat a Rebelo de Sousa la voluntat d'Andorra d'equilibrar el pes de les dues llengües oficials de la Cimera, l'espanyol i el portuguès, i li ha explicat el desenvolupament de l'acord establert entre els dos països, per a l'elaboració de tota la documentació en llengua portuguesa.

Els dos mandataris també han tractat les relacions bilaterals i han acordat treballar en l'impuls dels tradicionals vincles culturals, polítics i econòmics entre els dos territoris així com en noves possibilitats d'oportunitats. En aquest sentit, s'han emplaçat a treballar en trobades entre els diferents sectors en el marc de la celebració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Portugal que se celebra enguany.

En la reunió, Rebelo de Sousa ha mostrat interès en l'estat de les negociacions de l'acord d'associació amb la UE i en l'actualitat política i econòmica del Principat.

Durant la jornada d'aquest dimarts, Ubach també s'ha trobat amb el ministre de Relacions Exteriors i de Culte de l'Argentina, Jorge Marcelo Faurie, amb el qual han tractat el calendari d'esdeveniments de la Cimera Iberoamericana i han posat en comú diferents punts de discussió que s'abordaran en la ministerial d'Afers Exteriors del pròxim mes de novembre.

Durant aquesta tarda, s'han dut a terme altres reunions bilaterals amb països de la comunitat Iberoamericana, així com amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan.

La delegació andorrana ha participat en l'obertura de la 74a Assemblea General de les Nacions Unides que ha tingut lloc aquest matí. Es preveu que la intervenció d'Espot es dugui a terme durant la tarda d'aquest dimecres.

El cap de Govern intervindrà aquest dimecres al matí tant al Fòrum polític d'alt nivell sobre desenvolupament sostenible, així com a la Reunió d'alt nivell sota el títol 'El futur de l'educació: aprenem per esdevenir' en el marc de la celebració del 30 aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants.

stats