Política 26/03/2021

Espot valora com un "autèntic èxit" la visita dels reis d'Espanya

ANA
2 min
El cap de Govern, Xavier Espot, fa un balanç de la visita dels reis

OrdinoDesprés de la vista a la Casa Museu d’Areny Plandolit, i que els reis d’Espanya haguessin finalitzat la seva visita al Principat, el cap de Govern, Xavier Espot, ha fet un balanç de l’estada dels monarques, i l’ha qualificat com un “autèntic èxit”. De fet, Espot ha destacat que la visita s’ha produït en un moment idoni per poder constatar “el treball forjat en tots aquests anys” i que ha servit per reforçar els lligams de veïnatge. En aquest sentit, el cap de Govern ha remarcat l’aspecte simbòlic de la visita per dues “nacions unides i amigues” que han desenvolupat al llarg dels anys acords en matèria de sanitat, fiscal, de mobilitat o de seguretat, entre molts altres aspectes. En paraules d’Espot, la visita també ha servit per constatar el suport d’Espanya cap a Andorra en el procés d’aproximació del Principat a la UE.

Espot ha remarcat que Andorra ha superat amb molt bona nota aquesta "fita històrica" perquè era una visita que el cap d'Estat espanyol tenia pendent. De fet, tot i ser una visita curta, però intensa, ha permès als reis prendre coneixement directe i personal de la realitat andorrana més enllà d'imatges distorsionades que hi pugui haver, ha indicat Espot, afegint que durant aquests dos dies s'ha fet un recorregut molt variat i complet. A banda de les visites institucionals d'aquest passat dijous, aquest divendres s'han produït visites més sectorials com al col·legi espanyol María Moliner, l'església de Santa Coloma o al poble d'Ordino, per copsar la tradició andorrana. "Hem mostrat el nostre patrimoni cultural", ha exposat el cap de Govern, qui ha comentat que per aquest motiu han ofert el dinar als monarques a l'Era Rossell d'Ordino, que és patrimoni de l'Estat i on el dinar ha estat fet amb productes andorrans per mostrar la gastronomia del país.

En conclusió, Espot ha insistit en el fet que els reis s'emporten un bon record del Principat amb "la convicció que les relacions van millorant". De fet, la propera trobada serà en menys d'un mes, un altre cop a Andorra, amb motiu de la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern.

D'altra banda, el cap de Govern també ha valorat molt positivament les paraules d'aquest passat dijous del rei, quan va explicar que eren coneixedors de la situació que estava travessant el sector del turisme a Andorra. "És un exemple més que Andorra i Espanya compartim interessos comuns", ja que l'estat veí del sud també té una economia basada gran part en el turisme, ha declarat. En aquest sentit, considera que s'han d'unir esforços per pal·liar els efectes econòmics de la Covid-19 i també per afrontar l'endemà de la pandèmia i les seves conseqüències. En la visita, Espanya ha refermat el seu suport a Andorra en el seu procés d'aproximació a la UE. "Sabem que tenim el suport d'Espanya i França", dos aliats poderosos dins la UE, ha manifestat Espot, comentant que l'any vinent ha de ser un moment decisiu, ja que França ostentarà la presidència del Consell de la UE. Finalment, Espot també ha comentat que el rei és conscient que les limitacions de mobilitat de les comunitats autònomes per la pandèmia provoquen perjudicis al Principat.

stats