Política 12/11/2021

Espot valora que el Fòrum de la Pau impulsi 80 accions "valentes"

L. G. (ANA)
4 min
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció telemàtica en el 4t Fòrum de la Pau.

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, valora molt positivament que la quarta edició del Fòrum de la Pau, un espai que va crear el copríncep francès, Emmanuel Macron, ara fa quatre anys, marqui i impulsa un total de vuitanta projectes "valents" i ferms per donar resposta als cinc grans eixos d'actuació. Ho ha indicat aquest divendres en roda de premsa per valorar la seva participació en la cimera, en la qual ha desgranat les línies d'acció que es preveuen abordar, que són la superació del dèficit en salut i el creixement econòmic, el canvi climàtic, la reducció de les diferències econòmiques i socials entre els països desenvolupats i els que es troben en vies de desenvolupament, la reducció de les desigualtats en matèria d'inclusió, fent èmfasi en el gènere, i la redefinició dels consensos internacionals pel món post pandèmia.

En aquesta línia, ha fet valdre el multilateralisme entre els països que hi han participat, tot recordant que el motiu pel qual Macron va promoure la celebració del fòrum va ser perquè la cooperació entre països "havia quedat una mica desdibuixada, ja que diversos territoris van decidir replegar-se dintre de les seves fronteres". Així doncs, ha manifestat que la presència de la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, en aquesta quarta edició de la cimera, qui "no hi havia participat mai", evidencia una clara aposta pel multilateralisme i la cooperació entre els estats per assolir els reptes globals. "El multilateralisme és eficaç per resoldre els desafiaments globals, però no és suficient amb abordar les temàtiques i parlar-ne, també s'han d'adoptar decisions valentes perquè les problemàtiques actuals no coneixen fronteres", ha asseverat.

El cap també ha desgranat els objectius principals que persegueixen els cinc grans projectes platejats al fòrum, tot destacant la necessitat de revertir els efectes de la pandèmia en l'escolarització de les dones, la qual ha accentuat l'abandonament de l'educació, un fet que Espot ha assegurat que "sense la Covid no hagués passat". I ha indicat que, en relació amb la lluita contra el canvi climàtic, "hem de superar els discursos pessimistes" i veure quines accions tenen els països en cartera per combatre l'increment de la temperatura. En aquesta línia, ha apuntat que la celebració aquesta setmana del Congrés pel Canvi Climàtic (COP26) "ha estat un èxit parcial" i ha afirmat que "ens hem de felicitar pel resultat", tot i que ha lamentat que a Andorra "ens hagués agradat anar una mica més enllà".

En referència a la possibilitat que el Principat pugui donar vacunes a països en vies de desenvolupament per ajudar a immunitzar la major part de la població mundial, el cap de Govern ha assenyalat que "no se'ns ha demanat", apuntant que Andorra s'ha estat aprovisionant de vacunes a través de la quota de la Unió Europea i del projecte Covax, per la qual cosa no disposa de molts excedents. Tot i això, ha precisat que "tenim la predisposició". Quant als drets especials de gir, ha manifestat que aquesta possibilitat rau sobre el Fons Monetari Internacional i els territoris més rics, tot afirmant que "nosaltres a banda de donar suport i mostrar-nos afins, poca cosa i podem fer".

75 anys de la Unesco

En la seva intervenció en la cerimònia amb motiu dels 75 anys de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha destacat el lideratge d'aquest organisme internacional "en matèria d'educació, cultura, ciències i comunicació", entesos "com a vectors essencials d'acostament entre els pobles. Els èxits col·lectius d'aquesta organització són indiscutibles", ha subratllat. En aquest sentit, el cap de Govern ha refermat el valor del multilateralisme, que "continua sent una necessitat per afrontar tots els reptes del nostre món globalitzat, i la Unesco segueix sent un lloc privilegiat on les nacions es poden trobar, escoltar-se per entendre's millor i treballar per no deixar ningú enrere". Espot ha confirmat que, especialment en el marc de la pandèmia de la Covid-19, "com sempre i més que mai, necessitem la Unesco".

Així doncs, ha posat en relleu que "Andorra vol renovar avui el seu compromís amb el multilateralisme inclusiu" i ha recordat que "aquesta és una constant en el nostre compromís internacional". El cap de Govern ha corroborat el "ple suport" del Principat a l'organització i ha assenyalat que la pertinença a aquest fòrum "va contribuir significativament a la construcció de la nostra imatge internacional".

La intervenció del cap de Govern a la Unesco

Reunions bilaterals

Durant la seva estada a París, Espot ha aprofitat per mantenir diverses reunions bilaterals amb països com Eslovènia, Montenegro, Islàndia i la Santa Seu. Així doncs, ha ressaltat l'interès de país del sud-est d'Europa per l'estratègia turística d'Andorra, que cataloguen d'un "model d'èxit". A més, en relació amb la trobada amb Islàndia i la seva integració dintre de l'espai econòmic europeu, el cap ha comentat que en un primer moment el Principat va mantenir converses per poder integrar-se al petit grup de països que en formen part, però la resposta d'Europa va ser negativa, motiu pel qual ara s'està negociant un acord equivalent en matèria d'associació.

stats