Política 06/12/2019

Esquí tot l'any, l'aposta turística d'Objectiu Comú

Des de Demòcrates+Independents proposen potenciar la formació dels joves en el sector agrícola i ramader

Ara Andorra
2 min
Membres de la llista Objectiu Comú, amb Dolors CaboT a la dreta. / OBJECTIU COMÚ

CanilloEls candidats d'Objectiu Comú volen tirar endavant una proposta per poder "esquiar tot l'any" . Dolors Cabot, número dos de la candidatura, ha explicat que "el concepte d'esquí tot l'any és un concepte global que abasta diferents iniciatives, complementàries entre si, que es resumeixen, d'una banda, en la instal·lació d'una superfície lliscant sintètica de gran dimensió i llargada, a l'aire lliure i aprofitant alguna de les pistes de l'estació i els corresponents remuntadors, per poder practicar l'esquí en temporada en què no hi hagi neu, fonamentalment l'estiu i una part de tardor".

Cabot ha afegit que aquesta proposta estaria complementada, ja dins del Palau de Gel, amb un simulador amb capacitat per a unes 20 o 25 persones, que permetrà viure una experiència gairebé real d'estar sobrevolant diversos indrets d'interès de la parròquia. Al mateix temps, aquest simulador a través de diferents programacions al llarg de l'any, estiu i hivern, servirà per viure les sensacions de fer baixades de Copa del Món per la pista Àliga o Avet.

Per Objectiu Comú, aquestes són les inversions que cal fer a la parròquia, allunyades de les "costosíssimes" iniciatives que al seu entendre ha impulsat el comú sortint i de les propostes de la llista encapçalada per Francesc Camp. Cabot ha finalitzat dient que "les inversions raonables, de sentit comú i abordables, són les que ompliran de contingut el Palau de Gel" un cop s'hagi tancat la renovació del contracte per a la seva continuïtat, un objectiu que la formació vol aconseguir en sis mesos. Des d'Objectiu Comú creuen que les dues propostes "faran de Canillo la parròquia referent en la pràctica de l'esquí, tot l'any, amb un retorn econòmic real i tangible en el teixit comercial, hoteler, de restauració i de serveis de Canillo".

Miquel Casal, Marc Casal i Sebastià Plaza, de Demòcrtes+Independents de Canillo en una explotació ramadera. / DEMÒCRATES

Relleu generacional

De la seva banda, Demòcrates+Independents de Canillo considera fonamental “potenciar la formació dels joves en professions agrícoles i ramaderes”, per garantir el relleu generacional a la parròquia, ha explicat el número tres de la candidatura, Miquel Casal, en una presentació que ha tingut lloc a Cal Soldevila a Prats. Així, proposen que en col·laboració amb el Govern, es puguin detectar “quines necessitats formatives té el sector i quines d’aquestes formacions poden ser útils per als ramaders”. Un cop detectades, proposen implantar-les a Canillo aprofitant locals existents, com l’edifici Perecaus, on es podrien impartir aquestes classes.

“Ens preocupa les dificultats que està trobant el sector per garantir el relleu generacional a les explotacions”, ha assegurat Casal, afegint que tenen "molt clar que qualsevol decisió que impliqui algun canvi en qualsevol àmbit de la gestió d’aquestes explotacions" només es pot prendre "de comú acord amb els pagesos i ramaders de Canillo”. Demòcrates és conscient, ha posat de manifest Casal, que “les famílies que s’hi dediquen estan fent grans sacrificis per mantenir les explotacions, i aquestes són imprescindibles per tenir uns paisatges ben cuidats”.

D’altra banda, el candidat de Demòcrates ha incidit en què volen "promoure la producció i comercialització de productes agrícoles autòctons, i impulsar l’oferta turística gastronòmica en els hotels i restaurants de la parròquia, basada en receptes tradicionals a base de productes locals”.

stats