Política 20/11/2019

Un estudi per internacionalitzar la política andorrana

El projecte de la beca Manuel Mas 2018 tracta el funcionament intern dels partits

A.s.
2 min
Un estudi per internacionalitzar la política andorrana. / A. S. (ANA)

Sant Julià de Lòria'El funcionament intern dels partits polítics andorrans' és el projecte de la beca Manuel Mas 2018 que té com a objectiu de futur introduir la política andorrana dins la nova actualització del projecte Political Party Database (PPDB), que permetria internacionalitzar a Andorra dins d'aquesta base de dades global, i també esdevindria el primer microestat que en formaria part. L'estudi l'ha realitzat el politòleg i membre de l'Observatori de Partits Polítics de Catalunya (OPCAT), Gerard Pasanau.

El projecte s'ha centrat a analitzar els partits polítics de la 7a legislatura, del 2015 al 2019, i més concretament, el recull de dades de Pasanau es va centrar en l'any 2017. L'estudi ha tractat d'omplir una base de dades amb les variables del país i també amb més de 300 variables pels quatre partits polítiques d'aquella legislatura que són Demòcrates, Liberals d'Andorra, Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra. Pasanau ha explicat que l'objectiu principal del projecte és poder saber més sobre els partits, poder retre comptes sobre ells i també que la mateixa ciutadania i els partits tinguin aquesta informació. "Aquest fàcil accés a dades hauria de comportar una involucració de la població en la política", ha defensat l'autor, qui ha indicat que s'hauria de traduir en una major participació.

Pel que fa a l'estudi pròpiament, Pasanau l'ha centrat a analitzar quatre punts: l'estructura orgànica dels partits, la selecció dels líders, les dones i mesures d'inclusió i, per últim, les formes de participació. L'estudi ha conclòs que l'estructura orgànica de tots els partits mostra una semblança similar. Un dels punts que ha remarcat és la paritat dels partits, la qual està promoguda per llei, però que no és el que es reflecteix en les llistes. En aquest sentit ha explicat que tant el PS, DA i L'A tenen una secretaria d'Igualtat i tan sols el PS, en els seus estatuts, inclou mesures d'inclusió amb una secretaria d'assumptes LGBT.

A més, ha fet una comparativa de la política andorrana en el paradigma europeu. En aquest aspecte, ha volgut destacar la gran quantitat de congressos que, segons els estatuts, cada partit fa a Andorra. Per altra banda, el fet que la política sigui semiprofessional, ha indicat que es veu clarament amb el nombre de treballadors, que no siguin polítics, que té cada partit. Andorra es troba molt per sota de la mitjana europea, que se situa al voltant de 36 treballadors per partit, i tan sols té una mitjana d'un treballador a mitja jornada.

Tant la beca Manuel Mas, de ciència política, com la beca Pere Canturri, d'investigació política, són les dues principals beques que dota el Centre d'Estudis Històrics i Polítics que tenen com a objectiu introduir als joves investigadors en el món professional de la recerca. Des de l'organització també s'ha explicat que ja s'ha fet una selecció dels projectes per concedir la tercera edició de la beca i han informat que la setmana vinent explicaran les propostes guanyadores.

stats