Política 25/04/2018

Els eurodiputats del Grup d'Amistat amb Andorra vindran a l'octubre

Tots els consellers generals que hi estiguin interessats podran formar-ne part

Ara Andorra
2 min
Formalització del Grup d'Amistat amb Andorra del Parlament Europeu, aquest dimecres. / SFGA

Andorra la VellaEls eurodiputats que formen part del Grup d'Amistat amb Andorra visitaran el Principat l'octubre que ve, convidats pel Consell General. El Parlament Europeu ha acollit aquest dimarts a Brussel·les la formalització del Grup d'Amistat, en un acte que ha comptat amb la participació dels eurodiputats que l'integren i d'una delegació del Consell General, encapçalada per la subsíndica general, Mònica Bonell, i tres consellers generals membres de la comissió legislativa de política exterior: el president, el demòcrata Carles Enseñat; el vicepresident, l'independent per la Massana Carles Naudi d'Areny-Plandolit, i el socialdemòcrata Pere López. També hi ha assistit la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach.

La presidència del Grup d'Amistat del Parlament Europeu amb Andorra recau en l'eurodiputat espanyol Santiago Fisas, del Partit Popular Europeu, mentre que la vicepresidència s'oferirà a l'eurodiputat francès Éric Andrieu, del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu. Per part andorrana, formen part del Grup d'Amistat amb el Parlament Europeu els consellers generals que integren la comissió legislativa de Política Exterior i, a més, s'obrirà a la resta de consellers generals que estiguin interessats a formar-ne part. Un dels membres de la comissió d'exteriors, el liberal Jordi Gallardo, ja ha dit que la seva agrupació parlamentària no en vol formar part perquè el Grup d'Amistat s'ha constituït precipitadament i sense objectius ni programa.

Altres eurodiputats que han participat en l'acte d'aquest dimecres a Brussel·les han estat Hans van Baalen, membre del Grup de l'Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, i Juan Fernando López Aguilar, membre del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu. López Aguilar, que forma part de la comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu, també s'ha ofert per ser el ponent en la tramitació d'un "eventual" Acord d'Associació entre Andorra i la Unió Europea, tenint en compte que des de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, l'1 de desembre del 2009, tots els acords internacionals de la Unió Europea han de ser aprovats pel Parlament Europeu, segons ha informat el Consell General en un comunicat.

D'altra banda, el Parlament Europeu acull l'exposició 'Andorran Memories. Fotografies de José i Valentí Claverol'. La mostra, cedida expressament per la Fundació Valentí Claverol i comissariada per David Claverol Mailhos, és un recull de fotografies que mostren la gran transformació que va viure Andorra entre 1930 i 1960 i que va ser el preludi de l'actual obertura del Principat.

stats